Замърсеният въздух взема повече жертви от катастрофите за година. Това каза пред „Фокус“ проф. д-р Коста Костов, специалист пневмология и фтизиатрия.

Той уточни, че въглероден двуокис и серният двуокис са сред най-често срещаните химикали във въздуха, които водят до увреждания.

„Всичко това уврежда незабелязано и коварно дихателните пътища и белия дроб. Във въздуха има твърде много токсични елеметнти. Уврежданията от замърсения въздух стават видими след около 10-15 години. От хронични заболявания на белия дроб страдат и хората живеещи в замърсена среда. Ние сме една от най-замърсените столици в света“, обясни още д-р Костов.

Според него обществото знае твърде малко за проблеми от замърсената атмосфера.

„Повече трябва да се говори, защото този проблем остава встрани, а той действа незабелязано на нашия организъм. Големите източници на замърсяване са автомобилния трафик и ТЕЦ-овете. Фините прахови частици са една от най-коварните съставки на въздуха, защото проникват много дълбоко и предизвикат тъканни проблеми в белия дроб, които създават патологичен процес и бавно нарушават финната структура на дихателния сегмент на белия дроб“, каза още експертът.

Според него е наложително да се вземат повече мерки от общ характер.

„Да се създадат условия за по-добър контрол, отчитане на трафика в градовете като в София където в центъра проблемът е най-голям. Нужна е и по-солидна отчетност за всеки ден във всяка точка на страната, за да може организациите да вземат мерки“, добави още д-р Костов.

Експертът заяви, че хроничната белодробна болест се увеличава не само у нас, а в световен мащаб, като симптоми се появяват и при непушачите. Относно превенцията експертът уточни, че при възможност е добре в дни и часове на високо замърсяване да не се излиза навън. Мярката важи най-вече за децата.