Сигурно ще ви прозвучи като част от сюжета на фантастичен филм, ако чуете, че едно миниатюрно семенце е толкова лечебно, че може да излекува коварния рак, болезнените язви и достатъчен набор от дискомфортни хронични заболявания.

Иде реч за черния кимион. И не, той няма нищо общо с добре познатия ни кимион, който от векове присъства в българската кухня.

Черният кимион е родом от Азия и се е ползвал като панацея още от древните египтяни. Свойствата на Nigella Sativa, както е латинското му име, са толкова могъщи, че може да излекуват всичко с изключение на смъртта. Поне така твърди заветът на древните хора.

От 60-те години на миналия век досега има над 400 публикувани научни изследвания, засягащи тази черна подправка. Резултатите от тях потвърждават това, което източната медицина и южноафриканските култури знаят от векове. Растението притежава болкоуспокояващи, антибактериални, противовъзпалителни, противоязвени, противогъбични, антихипертензивни (понижава високото кръвно), антиоксидантни, спазмолитични, антивурисни, хипотонични, антидиабетични и много свойства.

Целия текст четете тук