Нощем нарастват кошмарите при високи температури

Хората с наднормено тегло се чувстват по-добре в периоди на необичайна топлина, тъй като мастният слой работи като “узбекска козина” и не им позволява да се прегряват, показва наскоро публикувано проучване на руски учени, цитирано от РИА Новости. То е озаглавено “Промяна на климата и здравето: оценка, показатели, прогнози”.

Изследванията стартираха след необичайните топлинни вълни от 2010 г. насам и учените успяха да съберат много данни за въздействието на горещото време върху човешкото здраве.

“Противно на общоприетото мнение, наднорменото тегло не е рисков фактор за смърт и сърдечносъдови усложнения по време на топлинните вълни. Напротив, има положителна зависимост между телесното тегло и качеството на живот през този период”, посочва докладът.

Според изследването топлопроводимостта на мастните тъкани е по-ниска от тази на други тъкани в тялото, следователно

подкожната тъкан

играе ролята на

“узбекска козина”,

която пречи на преминаването на топлината.

“По тази причина хората със затлъстяване са по-чувствителни към умерен топлинен стрес. Въпреки това, когато околната температура се повиши над температурата на кожата, както се случва по време на топлинни вълни, слабите хора губят топлина чрез излъчване и конвекция на единица маса по-бавно, отколкото пълните”, казват руските учени.

Жегата причинява не само физически дискомфорт, но води и до лоши сънища, пише в. “Мирър”. Д-р Нийл Стенли, бивш председател на Британското общество за изучаване на съня, обяснява как жегата увеличава възможността да сънуваме кошмари.

“За да имаме пълноценен сън през нощта, трябва да намалим с един градус телесната си температура, която е около 37 градуса - казва докторът. - Ако спите в стая, където е прекалено горещо, вътрешната температура на тялото няма да може да се снижи и сънят ви ще се разстрои.”

Британският изследовател добавя, че безсънието води до повишена мозъчна активност. Тя от своя страна кара хората да изпаднат във фаза на съня, наречена БДО (бързо движение на очите). При нея сънищата са по-ярки, споменът за тях е ясен, но в същото време те могат да станат по-неприятни, превръщайки се в кошмари.

Д-р Стенли добавя, че

спането при

подходяща

температура може

да намали хъркането

и да предотврати други разстройства на съня като сънната апнея. Тя се характеризира с многократно спиране на дишането по време на сън.

Вероятно много хора по света са страдали от подобни проблеми, след като изминалият месец юли бе обявен за най-горещия в историята. Сателитни данни показват, че полярният лед се е свил до най-ниските си нива.

Според учените средната глобална температура за месеца е била с 0,95 градуса над средната за ХХ век от 15,8 градуса, което прави този юли най-горещият, откакто се води статистика от 1880 г.