89-годишната баба Жаклин преплува езеро, дълго 4 км, а 103-годишният Джузепе си кара колата, няма и едно нарушение

Киара Мария Танара е на 98 години и тези дни си направи подарък – поднови си шофьорската книжка до 100-годишна възраст. “Държа много на свободата си”, аргументира решението си италианката, която мина успешно през медицински преглед, необходим за подновяването на документа ѝ.

В досегашната си шофьорска практика баба Киара няма нито едно пътно произшествие. Киара Мария е родом от Милано, но прекарва всяко лято в градчето Илази до Верона, където има вила. За да поднови книжката си, италианката беше подложена на преглед за добро зрение и слух. Тя обаче имаше и дълъг разговор с лекаря, който трябваше да издаде разрешението.

“Мисля, че искаше да разбере дали съм наред с главата, накара ме да говоря доста време, но в края на краищата се убеди”, казва баба Киара пред в. “Арена”. Тя има петима синове и дъщери, но държи на независимостта си, което е и основната причина да удължи валидността на книжката си.

“В семейството ми имам шестима лекари – синове и внуци. Следвам съветите им обаче единствено за хапчетата за контролиране на кръвното налягане. За останалите неща правя, както аз си искам.”

Киара Мария е работила две години като учителка в годините след Втората световна война. След като се жени за съпруга си, се посвещава на семейството си. Според нея “вина” за изключителната жизненост на характера и натурата ѝ има майка ѝ, която ѝ предала качеството да гледа винаги позитивно на нещата.

Нейният съвет към шофьорите е да карат бавно. “Който кара бавно, стига далече и читав.” Баба Киара взема книжка през 1955 г. след раждането на второто си дете. Тогава кара “Фиат 850”, а днес шофира “Ситроен С1”. Най-големият проблем според нея е в намирането на паркинг в Милано. Днес тя използва колата си, за да посещава синовете и внуците си, да ходи на пазар или пък в комуната, където помага като доброволка.

Столетник шофьор е и дядо Джузепе Предиери. Миналата година и той поднови книжката си до 2020 г. 103-годишният пенсионер, когото всички наричат Пепино, е родом от село в Апенините до град Модена. Роденият по времето на Първата световна война италианец е работил като карабинер, земеделец и месар. Открай време използва колата си, за да върши ежедневните си занимания, свързани с покупки, ходене на служба, визити у синовете и внуците си. 103-годишният Джузепе  Предиери няма допуснато пътно нарушение.

103-годишният Джузепе Предиери няма допуснато пътно нарушение.

Никога не е имал произшествие, “никога застрахователните компании не са похарчили за мен и едно евро”, казва Пепино. Много често, когато е с трийсетгодишните си внуци, те държат на волана да е именно дядо им. Пепино се радва на добро здраве и ходи без бастун. Напълно самостоятелен е, живее със съпругата си Ана, грижи се всекидневно и за овощната си градина. Свири в музикалната банда на общината си.

Когато навремето Пепино е на 18 г. - минималната възраст за вземане на шофьорска книжка, в Италия се движат 300 000 коли – става въпрос за 1934 г. Днес те са над 37 милиона.

И друг Джузепе, но с фамилното име Мирици и родом от Путиняно, област Пулия, е столетник шофьор. Той поднови преди 2 години книжката си точно при навършване на един век живот. Намиращият се в прекрасна за възрастта си физическа и психическа форма пенсионер е имал в миналото магазин за авточасти. Въпреки че синовете и внуците му предпочитат той вече да не шофира, Джузепе им отвръща да си гледат работата и да не му се бъркат.

Столетникът поддържа форма, като върви пеша всеки ден по километър и половина. Фен е на футболния клуб “Милан” и е запален по кръстословиците и земеделската работа.

Не само добри шофьори по пътищата има сред италианците на преклонна възраст. Тези дни 89-годишната Жаклин Ранси, по произход белгийка, но открай време жителка на Пиемонт, преплува най-голямото езеро на областта – Вивероне. Дългото 4 км езеро не се опря на жената с воля като на 30-годишна. Тя се хвърли във водата и преплува езерото за час и 43 минути, след което каза, че дори не се е уморила. Това беше петдесетото поред издание на преплуването на езерото и то е било създадено навремето от сина на Жаклин – Дидие. За сегашното издание до езерото дойдоха от всички краища на Белгия всички роднини на Жаклин, за да я гледат. Според нея тайната на добрата ѝ форма се крие в ежедневните ѝ тренировки във вода и във фитнес залата.