Нова книга учи на техники срещу тревожността и депресията

Последното нещо, което трябва да направите след ситуация на силен стрес, е да се опитвате да разпуснете. Дори и тялото ви вече да не е подложено на напрежение, съзнанието продължава да изживява стресиращия инцидент отново и отново. Всяко повторение ви товари с ново напрежение и накрая се чувствате още по-стресирани.

По-добре

“излъжете” съзнанието

с някаква игра

– пъзел, тетрис

или пасианс. Такъв съвет дава лекарката Миту Сторони – специалист невроофталмолог, доктор на науките, автор на медицински трудове, в новата си книга Stress Proof с техники за намаляване на ефекта от стреса в съвременния свят.

41-годишната Сторони уверява, че в миналото е била “най-стресираният човек на света”. Като млада лекарка – специализантка в Кеймбриджкия университет, тя се преуморявала с дълъг работен ден, била емоционално изтощена, лишавала се от сън.

След промени, които направила в живота си, се възстановила, разказва експертката пред Би Би Си.

С напредването на еволюцията човешката дейност се измени от умение на ръцете към

усилие на разума,

което стресира

Във Великобритания през 2017-2018 г. 57% от болничните са издадени заради стрес, депресия или тревожност. Растящото натоварване на мозъка предизвиква в организма определени реакции, най-значимата от които е стресът.

“Стрес - това звучи плашещо, но той ви спасява живота при опасни и пълни с неизвестност ситуации, с които изобилства днешният живот”, пише лекарката. Проблемът е, че някои аспекти на живота днес пораждат постоянно чувство на заплаха и така ни правят хронично стресирани, обяснява Миту Сторони.  Разхождайте се повече сред природата.

Разхождайте се повече сред природата.

След проучване на над 500 научни изследвания тя е стигнала до извода, че човек само си мисли, че е спокоен, но никога не е. Той обаче може да се научи да очаква и да посреща стреса и да намали силата, с която тялото отговаря на него.

Някои малки промени в поведението дават големи резултати.

Изключете мозъка си

от злото влияние

на причината за стреса, е първият съвет на специалистката. Най-разпространеният негов източник днес е взаимодействието с другите хора. Този психосоциален стресов фактор стимулира отделянето на хормони на стреса и поражда негативни емоции.

За да поставим тези чувства под контрол, трябва да се потопим в някакво занимание, което ни кара за забравим неприятностите, които току-що сме преживели. Судоку и други игри за паметта, тетрис, пъзели, решаване на ребуси са най-подходящи. Игрите на телефона – също.

Вниманието, което подреждането на числа и фигури изисква, избутва лошите чувства на заден план, казва Сторони. Тренирането на самоконтрола, вниманието и краткосрочната памет ни помага да овладеем емоциите в дългосрочен план, казва тя и в книгата си дава указания как да постигнем това.

Бинауралните

ритми успокояват

Ако на всяко ухо поотделно чрез слушалки или стереосистема се подава един и същ звуков сигнал с различна, но ниска честота, мозъкът наслагва двата сигнала и възприема разликата между тях като естествен ритъм с ниска честота. Това е бинаурален ритъм.

Изследвания са показали, че той премахва стреса и внася успокоение. Можете да свалите този звук от интернет, да опитaте повече честоти, за да откриете най-подходящата за вас, и да ги слушате 30 минути всяка вечер.  Игрите на телефона свалят стреса. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Игрите на телефона свалят стреса. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Доказано е, че стресът унищожава полезните чревни бактерии и създава проблеми с храносмилането. Противодействайте с подходяща

диета, включваща

продукти от

ферментирало мляко

като кефир и йогурт

Заседяването на работното място засилва натрупването на хормона на стреса кортизол. Усилените тренировки след работа допълнително качват нивото му. Затова Сторони препоръчва леки до умерени физически упражнения всяка сутрин, кратки разходки, може и с велосипед.

Препоръчително е те да са сред природата, да слушате чуруликането на птиците. Ако нямате тази възможност, съзерцавайте на видео или на картина красиви природни картини – това също успокоява.

Движете се по 5 минути на всеки половин час. Малко лежерна гимнастика 90 минути преди натоварваща среща или събитие помага да посрещнете стреса по-лесно.

Слушайте

класическа музика

от Моцарт. Стресът се изгражда, когато това, което мислим, се различава от това как действаме или говорим – състояние, известно като когнитивен дисонанс. Изследване показва, че творбите на австрийския музикален гений облекчават неговите симптоми.

Набавяйте си мелатонин чрез храна и излагане на слънчева светлина сутрин – това намалява тревожността и депресията.

Дълбокото дишане преди и по време на стресови състояния, както и чаша черен чай, също свалят напрежението, съветва Миту Сторони.