6°C   София
 

5 от 10 реализирани донорски ситуации у нас за 2019 г. са от великотърновската болница

Нараства списъкът на хората у нас, за които присаждането е единствен шанс за живот. По последни данни чакащите са 1139. От началото на 2019 г. успешните донорски ситуации в България са 10, като 5 от тях са от търновската болница. Тя за поредна година е водеща донорска база в страната.

Според координатора по донорство в нея д-р Сибила Маринова обществото ни вече е достатъчно подготвено и все по-рядко се случва близките на човек в мозъчна смърт да откажат да дарят органите му, ако това е възможно.

“Отговорността за това, че не се случват нещата, не е на обществото, а е на всички нас, които трябва да си свършим работата. Когато задам въпрос дали знаят и разбират какво е мозъчната смърт, получавам отговор – да, знаем, ние сме чели и сме чували”, казва д-р Маринова.

През август здравното министерство обяви Национална програма за насърчаване на донорството. Според д-р Маринова основните точки в нея могат да подобрят работата при донорски ситуации.

“Начертани са основни рамки и според мен има много работа, която да се свърши по тази програма. Точките, заложени в нея, са основните проблеми. Това са неща, които са реални за изпълнение, даже изпълнението им е належащо”.

В програмата е заложено сформирането на координационен съвет, което според д-р Маринова е от изключително значение, тъй като е важно работата на координаторите по места да подлежи на контрол.

“Изключително важно е да има някой, който да може да прецени къде, какви са проблемите на координаторите. Дали причината да не се получават нещата е в координатора, който не е подходящ, или той среща пречки в работата си и затова не може да се справи. Важно е да имат инструментите тези, които ще са на ръководните длъжности, за да разрешават такива проблеми”, обяснява тя.

В момента координацията между малките и големите болници е трудна. Тук едно от основните неща е тежкото мозъчно увреждане да бъде разпознавано още от спешните медици.

“До момента няма такъв трансфер между по-малките болници към големите. Тук отново става въпрос за подготовка на кадрите по-малките болници, за да разпознават случаите на тежко мозъчно увреждане.

Всички по веригата трябва да бъдат обучени - от спешните медици до реаниматорите. В нашата болница имахме среща, обяснихме какво представлява мозъчната смърт, законовата уредба, какво се прави в такива случаи и нашите колеги в спешно отделение знаят, че когато там попадне пациент с масивен инсулт, с масивна мозъчна хеморагия, с тежка черепно-мозъчна травма, той трябва да бъде консултиран с реаниматор”, разказва д-р Маринова.

Обсъжда се и разрешаването на кръстосаното донорство, което по думите й ще облекчи най-вече бъбречните трансплантации от жив донор.

 коко
08/25/2019 00:56:59

За човешкото тяло резервни части няма!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бившата тенисистка Анна Курникова и певецът Енрике Иглесиас отново ще стават родители. Бившата тенисистка е бременна за втори път. Рускинята и латиноидолът очакват своето трето дете през март. Новината бе потвърдена от приятели на звездната двойка по тв канала "Телемундо". За бременността на Анна се заговори през декември

Жените, които за пръв път ще стават майки, могат да намалят риска от преждевременно раждане чрез приемане на малки дози аспирин, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Експерти от американския Национален институт за детско здраве и човешко развитие "Юнис Кенеди Шрайвър" установиха, че малките дози аспирин

Да бъдеш майка е истинско приключение. Никой обаче не може да ви подготви напълно за това чувство, докато не го изпитате сама. Ето 23 откровения от жени, които са майки от съвсем скоро. 1. Ще чуете десетки страшни истории за липсата на сън, докато не започнете да го изпитвате на гърба си. 2. Ще искате да изгорите дрехите

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Колко струва рекламният пост във фейсбук и всеки ли може да го напише Какви са тези реклами в социалните медии, не знам. Синът ми има едни приятели - нарича ги инфлуенсъри, които пишат тук-там някакви постове и за всеки получават по 1000 лв.”, каза ми преди време пенсиониран журналист, цял живот работил в традиционните медии

Продължаваме да разчитаме основно на вносни суровини, българските стигат едва за консумация в прясно състояние, казва председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Средната консумация на месо на човек годишно у нас е 34,3 килограма Млечните крави намаляват, увеличава се броят на тази

Часове след посещението на мистериозен тип в паркинга на “Емко” бизнесменът колабира Кола излиза от гаража на офис сграда, където е седалището на фирмата “Емко”, собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Веднага след нея в гаража се шмугва мъж с шапка тип високо бомбе Носи тъмни ръкавици. Вади от вътрешния джоб на якето си нещо като