5 от 10 реализирани донорски ситуации у нас за 2019 г. са от великотърновската болница

Нараства списъкът на хората у нас, за които присаждането е единствен шанс за живот. По последни данни чакащите са 1139. От началото на 2019 г. успешните донорски ситуации в България са 10, като 5 от тях са от търновската болница. Тя за поредна година е водеща донорска база в страната.

Според координатора по донорство в нея д-р Сибила Маринова обществото ни вече е достатъчно подготвено и все по-рядко се случва близките на човек в мозъчна смърт да откажат да дарят органите му, ако това е възможно.

“Отговорността за това, че не се случват нещата, не е на обществото, а е на всички нас, които трябва да си свършим работата. Когато задам въпрос дали знаят и разбират какво е мозъчната смърт, получавам отговор – да, знаем, ние сме чели и сме чували”, казва д-р Маринова.

През август здравното министерство обяви Национална програма за насърчаване на донорството. Според д-р Маринова основните точки в нея могат да подобрят работата при донорски ситуации.

“Начертани са основни рамки и според мен има много работа, която да се свърши по тази програма. Точките, заложени в нея, са основните проблеми. Това са неща, които са реални за изпълнение, даже изпълнението им е належащо”.

В програмата е заложено сформирането на координационен съвет, което според д-р Маринова е от изключително значение, тъй като е важно работата на координаторите по места да подлежи на контрол.

“Изключително важно е да има някой, който да може да прецени къде, какви са проблемите на координаторите. Дали причината да не се получават нещата е в координатора, който не е подходящ, или той среща пречки в работата си и затова не може да се справи. Важно е да имат инструментите тези, които ще са на ръководните длъжности, за да разрешават такива проблеми”, обяснява тя.

В момента координацията между малките и големите болници е трудна. Тук едно от основните неща е тежкото мозъчно увреждане да бъде разпознавано още от спешните медици.

“До момента няма такъв трансфер между по-малките болници към големите. Тук отново става въпрос за подготовка на кадрите по-малките болници, за да разпознават случаите на тежко мозъчно увреждане.

Всички по веригата трябва да бъдат обучени - от спешните медици до реаниматорите. В нашата болница имахме среща, обяснихме какво представлява мозъчната смърт, законовата уредба, какво се прави в такива случаи и нашите колеги в спешно отделение знаят, че когато там попадне пациент с масивен инсулт, с масивна мозъчна хеморагия, с тежка черепно-мозъчна травма, той трябва да бъде консултиран с реаниматор”, разказва д-р Маринова.

Обсъжда се и разрешаването на кръстосаното донорство, което по думите й ще облекчи най-вече бъбречните трансплантации от жив донор.

 коко
08/25/2019 00:56:59

За човешкото тяло резервни части няма!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Фолк певицата Преслава сподели снимка в Инстаграм от първия рожден на дъщеричката си Паола.  "Честит първи рожден ден, Паола! Измина се година,от както се появи на този свят и направи за нас този ден най-красивият от годината! ? Мислех да се разгърна много в пожелания, но намокрих телефона от вълнение

Актрисата Кийра Найтли е родила второто си дете от съпруга си Джеймс Райтън, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Щастливите родителя бяха видени да се разхождат с бебето в количка в Лондон. Кийра Найтли изглежда в добра форма, макар и бледа, и в хубаво настроение. През май Кийра Найтли потвърди,

Гаджето на Наум Шопов - Теа Минкова, съобщава чрез пица новината, че двамата ще стават родители. Красавицата усеща симптоми и си прави тест за бременност. Вижда две черти, но решава да изненада бъдещия татко. Една вечер, на път към дома им, Теа купува две пици и поискала трета празна кутия. В нея залепя теста за бременност и пише: "Честито,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският капитан на “Енерги” Димитър Рангелов даде своя принос за сладкия обрат от 0:2 и победа с 3:2 над гостуващия “Мойзелвиц”. В Котбус домакините изоставаха с 0:2 до 82-ата мин в срещата от североизточната регионална лига (4-о ниво на футбола в Германия). Тогава Феликс Брюгман намали резултата.

Председателят на Световния еврейски конгрес и собственик на bTV се включи в  церемонията за 110 г. на синагогата Най-добрите учители по английски език от САЩ ще гостуват в училището, което ще строи в София милиардерът Роналд Лаудър. Президентът на Световния еврейски конгрес и собственик на bTV се включи в тържествата за 110 г

Джакпотът в 74-ия тираж на играта „Тото 2 - 6 от 42“ в размер на 676 386 лева беше спечелен тази вечер. Късметлията е от град Стара Загора. Джакпотът в играта стартира от нови 300 000 лева и се очаква в четвъртък да достигне 320 000 лева, съобщиха от Българския спортен тотализатор. За следващия тираж в четвъртък печалбите ще достигнат общо 6 060