Хипертонията е бичът на нашето време. Една от най-често срещаните болести и болест, която отнема живота на милиони хора всяка година.

Ето защо на този проблем трябва да обърнат внимание не само онези, които вече са диагностицирани със заболяването, но и тези, които искат да се предпазят от него.

Ако вече сте забелязали първите сигнали на хипертонията, като често повишаване на кръвното налягане, главоболие (особено в задната част на главата) и болка в сърцето, обърнете внимание на традиционната медицина. Тези, които вече са запознати със заболяването, трябва да използват народните средства като допълнение към лечението. Разбира се, след като първо се консултират с лекар.

Кои растения ни помагат в тази трудна борба?

Арония

Използва се както в народната, така и в традиционната медицина за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Най-полезни са плодовете. Сокът от тях се препоръчва за намаляване на кръвното налягане и нормализиране на сърдечната дейност.

Опитайте следната рецепта: Вземете 1 кг плодове, измийте ги и ги залейте с 1/2 чаена чаша вода. Загрейте до 50-60 градуса и при непрекъснато бъркане оставете на котлона докато омекнат (около 20 минути). След това ги прекарайте през месомелачката или пасирайте с блендер. Прецедете масата. Вземайте по 5 чаени лъжички 2-3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.

Глог

Плодът от глог е добре познат помощник в борбата с хипертонията. Плодовете се ядат както пресни, така и под формата на отвари и настойки. Те нормализират сърдечния ритъм, лекуват сърдечна невроза, понижават кръвното налягане, увеличават мозъчното кръвообращение и имат седативен ефект.

Рецепта: 100 г пасирани плодове се заливат 0,5 л водка и се оставят да престоят една седмица. Филтрирайте и изцедете настойката. Приемайте по 50-60 капки 3 пъти на ден.

Винка

Като лечебно растение се използва и нежното цвете винка. Тя се използва за приготвяне на лекарства за хипертония, главоболие и разширени съдове в главния мозък.

В народната медицина се използват настойки и отвари от винка, които се приготвят от цветовете, събрана по време на цъфтежа. Трябва да се помни, че това растение е отровно. Преди да го използвате е задължителна консултацията с лекар, а освен това трябва стриктно да се спазват на дозировките.

Рецепта: 1 суп. лъжица нарязани листа от винка се залива с 1 чаена чаша вода. Вари се 20 минути. Охладете и прецедете. Пийте течение на деня.

Невен

Използват се листата и цветовете на растението. Отвари и инфузии от тях помагат за укрепване на стените на кръвоносните съдове, свързват свободните радикали, стимулират възстановяването на клетките, понижават кръвното налягане, забавят сърдечната честота и успокояват нервната система.

Рецепта: 2 супени лъжици цветове от невен се накълцват Залейте ги с 1/2 ч. чаша водка. Затворете плътно бутилката с тинктура и поставете на тъмно за 8 дни. Прецедете и съхранявайте на хладно. Разбъркайте 20-30 капки тинктура в малко количество преварена вода и приемайте 3 пъти на ден.

Горски ягоди

Вкусна, хипервитаминозни и безобидни в почти всяко количество! Сладкото плодче е изключително полезно за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система. Като суровина се използват плодовете и листата на растението, които имат преди всичко диуретични свойства. Настойката от листата на горската ягода ще забави сърдечния ритъм, ще разшири кръвоносните съдове и ще понижи кръвното налягане.

Рецепта: 1 супена лъжица сушени листа от горски ягоди се заливат с чаша вряла вода. Оставете за 10 минути на слаб огън и прецедете. Пийте през деня.

Червени боровинки

Още един вкусен помощник. Боровинките пречистват кръвта, разширявта коронарните съдове на сърцето, понижават нивото на протромбина, предотвратяват атеросклерозата.

Рецепта: Объркайте червените боровинки със захар в съотношение 1:1 и приемайте по супена лъжица три пъти на ден, половин час преди хранене.

Чесън

Чесънът понижава нивата на холестерола в кръвта, предотвратявайки образуването на холестеролни плаки. Благодарение на това му качество, в последно време бяха създадени редица методи за очистване на организма на базата на това растение.

Рецепта: Накълцайте две глави чесън и залейте с чаша водка. Оставете да престои настойката 2 седмици. Прецедете и приемайте по 20 капки 3 пъти на ден, половин час преди хранене.