Майка принуди децата си да седят в инвалидна количка, за да прибере 140 000 евро от социалните в Германия, пише в. "Билд".

49-годишната Майке Б. излъгала властите, че децата й са тежко болни, за да получи парите.

Процесът срещу нея започна в понеделник в окръжния съд на Ханзащад. Обвинението сочи, че майката на 3 момчета (на 17, 15 и 10 г.) и 2 момичета (на 18 и 27 г.) в периода между 2010 и 2016 г., наред с други неща, фалшифицирала медицински документи. В тях са описани фалшиви симптоми. В резултат на това децата й е трябвало да бъдат подложени на ненужно лечение.

Според обвиненията децата трябвало да седят в инвалидната количка по няколко часа на ден.

Те са страдали от този физически и психически тормоз, заяви прокурорът.

За дъщерята Дженифър (18 г.) е описано, че има болестта на стъклените кости, което означавало да бъде освободена от часовете по физическо, а по-късно дори е трябвало да смени училището.

Майке е оплела децата в лъжите си, казвала им, че иначе ги грози параплебия (частична парализа със загуба на усещане за болка, температура, положение и обездвижване на краката), ако не седят в инвалидна количка.

Обвиненията към майката са за измами и малтретиране. В обвинителния акт се казва, че Майке Б. е фалшифицирала доклади и атестации за грижи, за да получи 140 000 евро социални помощи.

Голямата дъщеря направи признания на процеса. "Всеки път, когато оценители и лекари идваха вкъщи, децата бяха карани да седнат в инвалидни колички.  Те трябваше да го играят особено болни", каза Дженифър.

43-ма свидетели и 6 вещи лица са призовани в съда. Очаква се присъдата да стане ясна през октомври.