Внукът му с него в болницата в Бургас, обмисля се да го карат в София за операцията

Тежко падане на мокра тераса изпрати Стефан Данаилов в болница.

Случило се е в апартамента му в Приморско, в който всяка лято прекарвал с вече покойната си съпруга Мария и с внуците. Има само две стаи, но е с огромна тераса с душ, където се разхлажда в жегите.  Едната от версиите за падането е, че терасата е била мокра и Данаилов се е подхлъзнал. Актьорът, който въпреки болежките играе в новата пиеса “Актрисата”, напоследък разчита на т. нар. датски скутер за пенсионери и рядко се придвижва без опора от близки хора.

След лошото падане на терасата го намира шофьорьорът му Петър, който предлага веднага да повикат “Бърза помощ”. “Нищо ми няма, нещо си натъртих ребрата, ще полежа и ще ми мине”, отвръща Ламбо. Но в нощта срещу понеделник не устоява на засилващите се болки. Накрая признава - трябва лекар.

Линейка откарва Данаилов в болница “Бургасмед” в 10,30 ч в понеделник.

Актьорът вече е наясно, че има сериозен проблем. Прегледът показва, че е счупена шийката на лявата тазобедрена кост.

76-годишният Мастер намери сили да предприеме морско турне с пиесата “Актрисата”, в която играе швейцарски банкер, влюбен в театрална примадона (Аня Пенчева). Ролята му не е голяма, но самото присъствие на Данаилов дава друг дух на спектакъла и препълва салоните.

“Всички сме оптимисти. Стефан е на силни обезболяващи, защото трябва да бъде транспортиран до София - за това настояха столични лекари. Убедени сме в успешния край на тази нелепа история, но няма да е нито бързо, нито лесно. Предстои и рехабилитация. Добре е да е в София, сред близки хора, защото ще има нужда и от грижи, и от подкрепа”, каза за “24 часа” близка на Данаилов.

Очаква се належащата операция да е в четвъртък при наличие на качествен имплант.

Партньорът в “Актрисата” Ненчо Илчев каза: “Много тъжно. Желая му успешно оздравяване и нови срещи на сцената."

Студенти на Мастера се надяват той отново да им преподава наесен, макар негова дясна ръка да е племенницата му Росица Обрешкова, която следва неговите педагогически съвети.

Завръщането на Данаилов на сцената бе “провокирано” от Пенчева, която му дава текста на “Актрисата”. За премиерата от САЩ долетя синът му Владимир, който поощри баща си, че отново е пред зрителите: “На татко мястото му е на сцената, той има висок дух, той може”, каза синът.

Актьорът е много раздразнен от суматохата около състоянието му. “Жив съм. Не умирам”, казва той.

Според близките му спекулациите ще попречат за бързото възстановяване. Заради първоначалната неяснота какво става с Ламбо пост във фейсбук пусна и лидерката на БСП Корнелия Нинова. “Написаното за здравословното му състояние е преувеличено. Той е контактен и ми обясни, че е счупил става при падане”, успокои тя вчера по обед. Заради пристигането му на носилка и затруднения говор имаше слух за по-сериозен проблем. Преди години Ламбо бе диагностициран с лимфом, тогава почина и съпругата му, но се смята, че се е преборил с болестта.

Съпругът на вицепрезидентката проф. Андрей Йотов консултира

“В добро общо състояние е", каза д-р Владимир Гецов от травматологията на “Бургасмед” след прегледа на Стефан Данаилов.

Ламбо бе докаран с линейка там сутринта във вторник от Приморско.

Въпреки че състоянието му не е животозастрашаващо, болките през последните дни станали нетърпими и почти го обездвижили.

Диагнозата му е субкапитална фрактура и предстои поставяне на изкуствена тазобедрена става. Преди хирургическата намеса на Ламбо са били направени кръвни изследвания, прегледал го и кардиолог, като резултатите позволявали да му се направи операция.

Вероятно няма да има проблем и да бъде тпревозен до “Софиямед”, защото основният вариант е ставата да се смени в столичната болница. Но до късно вчера актуална бе и възможността да се подложи на интервенцията в Бургас.

И в двата случая екипът ще бъде консултиран от съпруга на вицепрезидента Илияна Йотова - проф. Андрей Йотов, който е светило в българската травматология и ортопедия и специалист именно по фрактури в тазобедрената област.

Ламбо е настанен в бургаската болница в тиха стая и бе на обезболяващи вчера. Сред първите на свиждане бяха племенницата му Росица Обрешкова, дъщеря на покойната му сестра, и внукът му Виктор Цанков. Росица била на почивка в Царево и след като научила за перипетиите на вуйчо си, зарязала плажа и отишла в Бургас.

Вежди: Боли го, но се шегува по телефона

Председателят на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов първи се обажда на Стефан Данаилов след инцидента.

“Спънал се е. Случва се. Кой е застрахован? Боли го много, не крие. Но духът му е бодър, дори се шегуваше, когато се чухме - духовит както винаги. Каза, че няма нужда от нищо засега. Не е драма. Ще го стабилизират, успокоят, за да понесе по-леко транспорта до София. За предпочитане е да бъде опериран в столицата. Убеден съм, че ще се възстанови напълно, милият. Оцеля след толкова изпитания!”, каза Рашидов.