Откритието дава нови насоки за лечение на психичното разстройство

Обичате ли да разпускате с чаша вино след стресов ден? Вероятно да, а причината за това има и научно обяснение. То се крие в наличието на естествено химическо съединение - ресвератрол, което проявява антистресови ефекти, като блокира експресията на ензим, свързан с контрола на стреса в мозъка. Съдържа се в люспите и семките на червеното грозде, във виното, произведено от него, и в някои горски плодове.

Сега ново проучване на екип от учени от Университета в Бъфало и Медицинския университет в Суджоу, Китай хвърля светлина върху начина, по който

ресвератролът повлиява

неврологичните процеси,

свързани с някои психични

разстройства като

депресия и тревожност

Положителният ефект, който съединението има върху тях, е ясен отдавна, но не е обяснен начинът, по който то повлиява.

Сега учените установяват, че ресвератролът оказва влияние върху един от ензимите, наречен фосфодиестераза 4 (PDE4), който в прекомерни количества се свързва с развитие на депресия и тревожност. Той се повлиява от хормона на стреса - кортикостерон (кортикостеронът е стероиден хормон, участващ в стресовия отговор и е доминиращ сред гризачите, а при човека доминира познатият кортизол. Проучването обаче е проведено върху мишки и затова се говори за кортикостерон, б.р.). Прекалено големият стрес и твърде голямото напрежение обаче може да доведе до отделяне на прекомерно количество хормон, циркулиращ в мозъка, и в крайна сметка да се стигне до развитие на депресия или друго психично разстройство.

Проучването с мишки показало, че ресвератролът има невропротективни ефекти срещу кортикостерона, като потиска експресията на PDE4.

Необходимо е ефектът да бъде доказан и в проучване с хора, но новото откритие поставя

основите за разработване

на нов клас

антидепресанти

и нови терапии за лечение на депресия и тревожни разстройства.

“Сегашните антидепресанти се фокусират само върху секрецията на серотонин или норадреналин в мозъка, но само една трета от пациентите с депресия влизат в пълна ремисия в отговор на тези лекарства”, обяснява д-р Инг Ксю, ръководител на изследването.

“Ресвератролът може да бъде ефективна алтернатива на тези лекарства”, добавя тя.

Въпреки че червеното вино съдържа ресвератрол, консумацията на алкохол носи различни рискове за здравето, включително и пристрастяване, напомнят учените и съветват с пиенето на вино да не се прекалява. Установено е, че максимум една чаша дневно за жените и две за мъжете са напълно достатъчни, за да се извлекат всички ползи от напитката, без да се навреди на организма. (24часа)