От консулт с д-р Гугъл до безсмъртното плашене с инжекция

Ролята на родител не идва с упътващи ремарки като сценарий за нова пиеса, така че младите майки и татковци научават как да се грижат за здравето на детето си по метода на пробите и грешките.

Според педиатрите съвременното семейство ще си спести много тревоги, а лекарите – време в безсмислени манипулации, ако се избягват доказано безполезни практики. Те се оказват с популярност на шоколад по време на диета за отслабване. Но невинаги са израз на твърдоглавие - просто неопитният родител изпитва много страхове и несигурност и се опира по инерция на модела “другите правят така”. Поглед назад от дистанцията на няколко години със сигурност действа отрезвяващо дори на най-мнителните. Останалите може да се възползват още на момента от призива на педиатрите какво ДА НЕ ПРАВЯТ.

Не ровете за

медицинска

помощ

в интернет

Във форумите и в “Гугъл” изобщо изобилстват разкази за случаи, подобни на оплакванията при децата ви, но са основно съвети, за които никой не поема отговорност. На второ място, дори от сайтовете с полезна информация от медицински специалисти е невъзможно да поставите диагноза или пък да излекувате детето си. Вместо това просто го заведете на лекар.

Не тичайте в

“Пирогов” или

в спешен център

за всичко

Когато детето падне и му потече кръв от раната, това рядко е неотложно състояние. С изключение на очевидно спешните случаи едно телефонно обаждане на педиатъра дава време детето да се успокои и семейството да направи по-трезва оценка на случилото се и риска. Във всички случаи лекарят дори от дистанция ще има по-вярна преценка колко бързо трябва да бъде прегледено детето.

Спрете винаги

да настоявате за

презастраховка

с антибиотици

Естествено е да искате неразположението на най-скъпия ви човек да мине възможно най-скоро, но решението невинаги е в антибиотиците. Този тип лекарства не са панацея, въпреки че са най-доброто лечение при бактериална инфекция. Когато става дума за вирусни заболявания, за неусложнена настинка или алергична реакция, антибиотиците са по-безсмислени от мрежа за лов на пеперуди в театъра.

Не се дръжте

като надзорник

по имунизациите

По ирония на съдбата точно както някои родители негодуват, че у нас не са безплатни всички съществуващи ваксини, за да застраховат децата си срещу реални и екзотични инфекциозни заплахи, други искат на всяка цена да ги “спасят” от ваксини. Имунизационната политика не е елементарно нещо, възрастта за поставянето и наборът от ваксини се преценяват по много показатели и в зависимост от рисковете в конкретната държава. Доверете се на опита на медицината.

Спрете да

набеждавате

студеното време

за болестите

Мит е, че захлаждането или зимата са виновни за увеличаването на заболяванията.

Детето ви със сигурност няма да настине, като отиде без яке до колата, въпреки че температурите паднаха почти наполовина в сравнение със средата на седмицата, когато стойностите бяха като в тропическа държава. Настинките също се дължат на вируси и най-често са резултат от дългото прекарване в затворени помещения, където концентрацията на патогени е по-голяма, особено в детски градини, училища и клубове.

Недейте

пренарежда

графика за

контролни

прегледи

Забързани в ежедневието, амбициозните родители са склонни да подценяват смисъла на прегледите “без причина” за малкото дете.

Така обаче може да се пропусне ранното установяване на слухови и зрителни проблеми, сърдечни шумове, аутизъм, мускулно-скелетни отклонения. Дори когато всичко е наред, редовните срещи с педиатъра ще ви дадат повече възможности за обсъждане на въпроси, за които нямате отговор или мнение.

Групата на тези родители е била преобладаваща доскоро, но сега педиатрите забелязват обратна тенденция – свръхпосещения “за всеки случай” и прекомерно отделяне на внимание на нормални реакции като хълцането дори.

Лекарите се колебаят коя от двете общности ги дразни повече.

Дори да оставим това настрани, очевидно е от всичко останало в ежедневието, че златната среда е най-благодатна.

Не плашете

детото с

инжекцията

Дори да сте привърженик на страха като педагогическо средство - отречена от науката и от живота практика, възможно най-неподходящото плашило е инжекцията. Колкото и медицината да се трансформира в щадяща, инжекциите, вливанията, вземането на кръв и други неприятни манипулации са широко използвани. Пълна глупост е да наслагвате към и без това травмиращото преживяване предварително “уголемяване” на болката от страховете, които сте създали.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Фолк певицата Преслава сподели снимка в Инстаграм от първия рожден на дъщеричката си Паола.  "Честит първи рожден ден, Паола! Измина се година,от както се появи на този свят и направи за нас този ден най-красивият от годината! ? Мислех да се разгърна много в пожелания, но намокрих телефона от вълнение

Актрисата Кийра Найтли е родила второто си дете от съпруга си Джеймс Райтън, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Щастливите родителя бяха видени да се разхождат с бебето в количка в Лондон. Кийра Найтли изглежда в добра форма, макар и бледа, и в хубаво настроение. През май Кийра Найтли потвърди,

Гаджето на Наум Шопов - Теа Минкова, съобщава чрез пица новината, че двамата ще стават родители. Красавицата усеща симптоми и си прави тест за бременност. Вижда две черти, но решава да изненада бъдещия татко. Една вечер, на път към дома им, Теа купува две пици и поискала трета празна кутия. В нея залепя теста за бременност и пише: "Честито,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският капитан на “Енерги” Димитър Рангелов даде своя принос за сладкия обрат от 0:2 и победа с 3:2 над гостуващия “Мойзелвиц”. В Котбус домакините изоставаха с 0:2 до 82-ата мин в срещата от североизточната регионална лига (4-о ниво на футбола в Германия). Тогава Феликс Брюгман намали резултата.

Председателят на Световния еврейски конгрес и собственик на bTV се включи в  церемонията за 110 г. на синагогата Най-добрите учители по английски език от САЩ ще гостуват в училището, което ще строи в София милиардерът Роналд Лаудър. Президентът на Световния еврейски конгрес и собственик на bTV се включи в тържествата за 110 г

Джакпотът в 74-ия тираж на играта „Тото 2 - 6 от 42“ в размер на 676 386 лева беше спечелен тази вечер. Късметлията е от град Стара Загора. Джакпотът в играта стартира от нови 300 000 лева и се очаква в четвъртък да достигне 320 000 лева, съобщиха от Българския спортен тотализатор. За следващия тираж в четвъртък печалбите ще достигнат общо 6 060