Австралийска лекарка казва пред в. "Дейли мейл" кои 5 храни препоръчва на пациентите си като най-здравословни.
Според д-р Дария Филдър те са ръжен хляб, ядки, авокадо, кисело мляко, месо без мазнини. Всички са полезни за контролиране на холестерола, кръвното налягане и са много полезни за сърцето, предаде БТА.
Авокадото на филийка е чудесна закуска. Плодът съдържа важните за сърцето мононенаситени мазнини и 20 вида витамини и минерали. Сред тях са вит. К, С, В5, В6, Е, фолати, магнезий, калий. Д-р Филдър си купува по 6 броя авокадо седмично.
Ръженият хляб съдържа фибри, които са важни за храносмилателната система и намаляват риска от рак на дебелото черво. Колкото по-тъмен и плътен е хлябът, толкова по-добре. Той удържа стабилни и нивата на кръвната захар. Съдържа и много магнезий, който регулира кръвното.
Макар че качественото месо да струва повече, то е много по-полезно. А и няма нужда човек да изяжда по 300 грама наведнъж.
Д-р Филдър препоръчва масла от ядки - фъстъчено или бадемово. Те контролират холестерола и кръвната захар, намаляват възпаленията, които увреждат сърцето и съдовете. Освен това съдържат омега-3 мастни киселини, фибри, витамин Е и растителни стероли.
Неподсладеното кисело мляко и кефирът са полезни заради белтъчините, калция, витамините, живите бактерии - пробиотиците, които подсилват чревната флора. Освен тях д-р Филдър препоръчва бобените храни, булгур и овесени ядки.
Коментари