Мъж и жена на 57 и 38 г. бяха напълно излекувани в болницата "Св. Георги" в Пловдив от смъртоносната конго-кримска хеморагична треска. Мустафа и Мария са от кърджалийските села Рогач и Чал. И двамата са лесничеи и са се заразили след ухапване от кърлежи.

"Предполага се, че са били налазени, докато са били в гората. Развили са симптоми на заболяването като по учебник - внезапно вдигане на висока температура, втрисане, болки по мускулите. Имали са гадене и повръщане", обясни началникът на инфекциозната клиника доц. Андрей Петров. След 5 дни температурата спаднала, но интоксикацията се засилила и се появило характерното за кримската треска кървене. Първо от венците, а впоследствие и от кухи органи - стомах, черва, а при жената и от матката. Тогава двамата били докарани в Пловдив в тежко състояние и с реален риск за живота. Изолирали ги в боксове, до които достъп имал само лекуващият екип.

"Персоналът е имунизиран, тъй като кримската треска е заразна. Може да се предаде по кръвен път", уточни доц. Петров. Проведена е успешна терапия с препарат рибавирин, биопродукти и кръвоспиращи средства. Това са първите случаи за тази година на опасната болест, предавана от кърлежи. През миналата в клиниката са излекувани петима души. При тях обаче кримската треска е била в по-лека степен, без кръвоизливи.

Лекарите съветват сред природата да не се носят сандали, а затворени обувки, дълги панталони и блузи с ръкави. След това внимателно да се проверява цялото тяло за кърлежи. Заради дъждовете популацията им се е увеличила неимоверно.