8°C   София
 

Индустрията, домакинствата, транспортът отделят замърсители на въздуха, много от които са вредни за здравето. Всеки друг риск е въпрос на избор, но човек не може да спре да диша.

От всички замърсители във въздуха най-голямо влияние върху човека имат праховите частици. Те не са просто прах в разговорния смисъл на думата, а сложна смес от малки частици и капчици. Най-малките от тях са и най-коварни.

Формират се от изгарянето на горива както от превозни средства, така и от печки на дърва и въглища, електроцентрали, промишленост, горски пожари. Входната врата за тези частици от 2,5 микрограма е дихателната система, но въздействието им е тотално - те преминават в кръвта и оттам във всеки орган, предупредиха лекари при представяне на проучване за връзката между замърсяването на въздуха в София и здравето.

То е подкрепено от Столичната община и реализирано от екип на сдружението “Въздух за здраве” с участието на председателя му д-р Александър Симидчиев - лекар, посветил се от години на мисията за по-чист въздух. Партньори на организацията са Факултетът по обществено здраве на Медицинския университет - София, столичната Бърза помощ и болниците “Пирогов” и “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда”.

Според СЗО замърсяването на въздуха причинява годишно около 43% от смъртните случаи от хроничната обструктивна белодробна болест, 29% от рак на белия дроб и около 25% от инсулт и инфаркт. Фините и свръхфините частици във всички случаи причиняват белодробно възпаление и оксидативен стрес, които от своя страна повличат каскада от реакции в сърдечносъдовата система, понякога с фатален изход.

По-нови проучвания правят връзка между експозицията на фини прахови частици и ръста на случаите на диабет, бъбречни болести, депресия, преждевременни раждания и дори отключването на деменция при предразположени хора.

Проучването в София установява, че в дните с пикове на замърсяването на въздуха се увеличават и обажданията на 112 за линейка и търсещите лекар в болниците. Статистиката от Бърза помощ и двете участващи болници показват слаба, но достоверна връзка, каза проф. Каролина Любомирова. Ръст има в кризите с дихателната система, при инсултите и инфарктите, поясниха лекари пулмолози, кардиолози и невролози.

Като положителна тенденция те изтъкнаха намаляването на броя на дните със замърсяване на въздуха и понижаване на степента на превишаването на нормите в града. Географското разположение на София е неблагоприятно - често се образуват инверсии, при които настанилият се мръсен въздух над града се задържа дълго. Това налага към обществените мерки с лично участие да се присъедини всеки гражданин, за да се ограничат замърсяванията. В това са убедени 70% от анкетираните.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че за нея и екипа й качеството на въздуха е един от най-важните приоритети и сред основните цели по време на мандата й да развива София като зелен и иновативен град. С такава цел общината подменя старите превозни средства с екологичен градски транспорт, увеличава зелените площи, осигурява възможност на 20 000 домакинства да подменят печките си на твърдо гориво. Но интерес са проявили едва 5000 семейства. Общината монтира и 22 нови станции на територията на столицата, които в реално време ще измерват замърсяванията на атмосферния въздух.

Според анализ на СЗО 92% от хората дишат мръсен въздух. 7 млн. души в света са умрели без време заради замърсяването, като само в Европейския съюз са 400 000.

Вдишането на прахови частици под 2,5 микрограма в продължение на години вдига риска от сърдечни болести и смърт. Но вече има достоверни данни за опасен ефект дори при краткосрочни експозиции на мръсен въздух.

В дни с пикови стойности на замърсяване по-често, отколкото при въздух в норма, се случват инфаркти, исхемични инсулти, аритмии и сърдечна недостатъчност при старци и сърдечноболни. Веднъж вдишани, свръхфините частици допринасят за системна възпалителна реакция. Тя пък влошава съдовата функция и може да доведе до разкъсване на склеротичните плаки и образуване на съсиреци в артериите.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бананова каша и приспивни сирийски песнички свързват завинаги новия социален министър с бежанците “Винаги съм знаела, че ще осиновя дете. Майка ми е осиновено дете, а аз обичам да се ровя в причините и следствията. Отгледана съм от баба и дядо. Те осиновили майка ми преди около 60 години, и знам прекрасно, че хората се свързват с любов

Мило бебе, днес е първата ни Коледа заедно. Държа те в ръцете си, за да можеш да гледаш с интерес светлините и играчките по елхата у дома. Протягаш мъничките си ръце към всяка от тях, за да ги сграбчиш. Преди да стана майка бих се притеснила, че някой ще развали елхата. Но, откакто имам теб, тези малки моменти ми носят единствено щастие

Ако планирате да забременеете, трябва да промените някои от навиците си. Не е достатъчно само да изхвърлите контрацептивите и да проследявате овулацията си. Ето с какво трябва да се съобразите, за да бъде тялото ви във възможно най-добра форма за зачеване. Ограничете кофеина Ако планирате да имате бебе,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лекарите замразяват пациента и печелят време за операция Представете си, че сте простреляни, умирате и ви карат в спешното отделение. Раните ви са толкова тежки, че лекарите нямат време да оперират. Кръвта ви се лее от разкъсана артерия, оставате без кислород, настъпва сърдечен арест… Но медиците не ви отписват, свързват ви към тръби и машини

Той ще е с мандат 7 г. Идеята за надзор на другите двама големи в съдебната система отпадна Борисов: Веднага ще уведомим ЕК, за да може да отпадне мониторингът Шефът на отдел “Инспекторат” към Върховната касационна прокуратура (ВКП) ще разследва главния прокурор и заместниците му, ако извършат престъпление

- Като разбрали за жеста им, шефовете на "Горубсо Мадан" АД добавили още 500 лв. - Парите са за лечението на 14-годишната Моника Сюлевска от с. Върбина, която страда от Хочкинов лимфом - Съучениците събират средства от играчки и картички Шофьорите в “Горубсо Мадан” АД дариха сумата от 500 лв., които предприятието им отпуснало за добре свършена