Ново изследване показа, че богатият на фибри хранителен режим, включващ зеленчуци и пълнозърнести храни, помага на бременните да избягнат опасно повишаване на кръвното налягане, съобщи ЮПИ.

Това е често срещано усложнение, наречено прееклампсия. То се характеризира с повишено кръвно, белтък в урината и отоци у бременните. Прееклампсията влияе и на развитието на имунната система на зародиша и повишава риска от алергии за детето и от автоимунни болести по-късно през живота му, предаде БТА.

Австралийско изследване обаче навежда на мисълта, че промяна в хранителния режим снижава риска от прееклампсия. То установи, че ниските нива на ацетатите, произведени от чревната флора на бременните при прием на фибри, снижават вероятността от прееклампсия.

"Чревната флора на бъдещата майка и хранителният режим, изглежда, са от решаващо значение за здравословната бременност - каза ръководителят на изследването Ралф Нейнан от университета в Сидни. - Следването на препоръките да се консумират повече зеленчуци и да се яде по-малко е най-ефикасната стратегия за избягване на прееклампсия."

Учените констатирали също, че прееклампсията влияе върху развитието на важен орган на имунната система на плода - тимусната жлеза. Деца на засегнати от прееклампсия бременни имат по-малки тимуси в сравнение с другите.

Авторите на изследването заключили, че количеството на произведените от тимуса имунни клетки (Т-клетки) е по-малко дори у 4-годишни деца, чиито майки са имали прееклампсия.