Учени от Московския университет "Ломоносов" разработват препарат, който ще забавя разпространението на метастази в организма чрез състаряване на раковите клетки, предаде ТАСС.

"Анализирана бе връзката между механизмите на преждевременното и естественото стареене, изследвайки обвивките на клетъчни ядра. Въз основа на получените данни учени разработват съединение, което ще променя строежа и механичните свойства на обвивката на ядрото. То ще допринесе да се предотврати разпространението на ракови клетки в организма, предизвиквайки стареенето им", се казва в прессъобщение на университета.

Учените изследвали обвивката на клетъчното ядро и един от слоевете между външната и вътрешната мембрана - ядрената ламина. Това е мрежа нишковидни белтъци, главно ламин А. Този слой влияе на разположението на хромозома в ядрото и защитава генния материал от увреждания.

Нарушеното съзряване на ламин А води до болести като синдром на ускореното стареене, а при метастази генът, кодиращ този белтък, се изключва. Учените смятат, че това може да е причината за бързото разпространение на рака.