28°C   София
 

Щадящите организма лапароскопски (безкръвни) операции намират все по-широко приложение в хирургията. Един от последните пикове на този метод е в лечението на черния дроб и панкреаса, където скоро това ще се превърне в златен стандарт.

“Времето на грандиозните чернодробни и панкреатични операции отмина. Бъдещето е в лапароскопската хирургия. Тя също има граници, но когато повечето операции са такива, лимитите намаляват”, казва проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Сред често срещаните заболявания, които вече се лекуват по този начин, са жлъчно-каменна болест, хиатални хернии, тумори на черния дроб, панкреаса. А също на дебелото и правото черво, като този метод позволява да се съхрани ректумът за разлика от отворената операция.

“Дори рецидивни хернии, оперирани отворено, е възможно да се направят лапароскопски. Невинаги, разбира се, но в повечето случаи. Отделно нашите екипи в Клиниката по коремна хирургия, завеждана от доц. Ивелин Такоров, прилагат лапароскопия при отстраняване на ретроперитонеални тумори. (Това е зоната между поясните мускули и задната повърхност на коремната кухина. Там са бъбреците, уретерите, коремната аорта и много нерви, отговарящи за сетивната и двигателната функции на краката, малкия таз и половите органи - б.а.) Това са много авангардни подходи, които изцяло сменят философията на модерната медицина и са нейното бъдеще”, допъли проф. Владов. 

Тези техники се предават и на колеги от чужбина, предимно Хърватия и Босна, тъй като ВМА е единственият референтен център по чернодробно-панкреатична хирургия в Югоизточна Европа. От края на 2018 г. в болницата се правят 2-дневни обучения, на които се обясняват детайлите и особеностите на тази хирургия. Досега е имало 4 обучения, включително за български лекари.

За още по-успешното прилагане нови хирургични методи преди месец във ВМА бяха открити и ремонтирани и обновени две операционни зали на световно ниво. В тях могат да се ретранслират образи от операционната към различни места и най-вече в салоните за обучения и уъркшопи. Така се правят демонстрации на живо. Прощъпулникът на новата техника ще е наесен.

“Още през ноември ще има курс с живи демонстрации от двама световно признати специалисти - професорите Собран и Ким”, каза проф. Владов.

“Цялата апаратура в залите е подредена на стойки, които се местят спрямо различните операции. Това дава много големи възможности за нас да работим всякакъв вид хирургия - както лапароскопска, така и отворена, при това по най-модерен начин.”

Друго предимство на залите е, че имат специални покрития и метални панели, които се сменят изключително бързо и лесно и са антибактериални. Това позволява лесна реконструкция при нужда, и отделяне от средата с цел да се предпазват пациентите от инфекции, особено при присаждане на черен дроб. Болничните инфекции са проблем, с който се борят в цял свят.

“Така че тези две зали са абсолютно навременни и на място. С тях няма граници за нас”, каза проф. Владов. Той разкри пред “24 часа” “тайната сила”, която го подтиква: “В едната от новите зала има панел на връх Тодорка. Това символизира нашия стремеж към върховете в медицината”.  

Пример е и последната трансплантация, направена във ВМА. През април проф. Владов и екипът му извършиха за първи път рядка и за света трансплантация на черен дроб. При нея получател и донор на органа са с различна кръвна група.

“Трябваше по спешност да присаждаме, тъй като не знаехме дали ще се намери черен дроб за пациента ни. Той е с кръвна група А и му присадихме черен дроб с кръвна група 0. Все едно на пациент с група А да се прелее кръв с група 0. За голяма радост всичко мина без проблеми и пациентът отдавна си е вкъщи”, разказа проф. Владов.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Здравите деца могат да се водят на плаж след тримесечна възраст, като времето на престой постепенно се увеличава. Не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. Трябва да следите за прегряване и по-точно зачервено лице и неспокойствие. При подходяща температура на водата и въздуха се започва с частично обтриване на крачетата от коляното

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Порой спря двубоя с “Ботев” (Пловдив) За първи път в 95-годишната си история ФК “Арда” се нареди сред най-добрите отбори на България. Кърджалийският тим влезе в Първа лига, след като в края на май победи отборът на “Септември” (София) с 1:0 след драматичен мач с продължения. Футболистите на “Арда” показаха,

"Лудогорец" си го изкара на "Берое" за отпадането от Шампионската лига, като го попиля с 4:2 в Стара Загора. Марселиньо остана извън групата на шампионите, а Светослав Дяков, Козмин Моци и Якуб Швиерчок останаха на пейката. Жоржиньо Интима вкара набързо два гола за "Лудогорец". В последните секунди на първата част Драгомир Драганов даде дузпа за

Сръбската красавица Биляна Дол се утешава на Марбея след раздлята с българската футболна звезда Валери Божинов. За нея тя самата съобщи преди около 2 седмици. 44-годишната Биляна разпуска в испанския курорт, откъдето пусна секси снимки в личния си профил в инстаграм. Към тях моделът прибави и видеоклип,