13°C   София
 

Щадящите организма лапароскопски (безкръвни) операции намират все по-широко приложение в хирургията. Един от последните пикове на този метод е в лечението на черния дроб и панкреаса, където скоро това ще се превърне в златен стандарт.

“Времето на грандиозните чернодробни и панкреатични операции отмина. Бъдещето е в лапароскопската хирургия. Тя също има граници, но когато повечето операции са такива, лимитите намаляват”, казва проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Сред често срещаните заболявания, които вече се лекуват по този начин, са жлъчно-каменна болест, хиатални хернии, тумори на черния дроб, панкреаса. А също на дебелото и правото черво, като този метод позволява да се съхрани ректумът за разлика от отворената операция.

“Дори рецидивни хернии, оперирани отворено, е възможно да се направят лапароскопски. Невинаги, разбира се, но в повечето случаи. Отделно нашите екипи в Клиниката по коремна хирургия, завеждана от доц. Ивелин Такоров, прилагат лапароскопия при отстраняване на ретроперитонеални тумори. (Това е зоната между поясните мускули и задната повърхност на коремната кухина. Там са бъбреците, уретерите, коремната аорта и много нерви, отговарящи за сетивната и двигателната функции на краката, малкия таз и половите органи - б.а.) Това са много авангардни подходи, които изцяло сменят философията на модерната медицина и са нейното бъдеще”, допъли проф. Владов. 

Тези техники се предават и на колеги от чужбина, предимно Хърватия и Босна, тъй като ВМА е единственият референтен център по чернодробно-панкреатична хирургия в Югоизточна Европа. От края на 2018 г. в болницата се правят 2-дневни обучения, на които се обясняват детайлите и особеностите на тази хирургия. Досега е имало 4 обучения, включително за български лекари.

За още по-успешното прилагане нови хирургични методи преди месец във ВМА бяха открити и ремонтирани и обновени две операционни зали на световно ниво. В тях могат да се ретранслират образи от операционната към различни места и най-вече в салоните за обучения и уъркшопи. Така се правят демонстрации на живо. Прощъпулникът на новата техника ще е наесен.

“Още през ноември ще има курс с живи демонстрации от двама световно признати специалисти - професорите Собран и Ким”, каза проф. Владов.

“Цялата апаратура в залите е подредена на стойки, които се местят спрямо различните операции. Това дава много големи възможности за нас да работим всякакъв вид хирургия - както лапароскопска, така и отворена, при това по най-модерен начин.”

Друго предимство на залите е, че имат специални покрития и метални панели, които се сменят изключително бързо и лесно и са антибактериални. Това позволява лесна реконструкция при нужда, и отделяне от средата с цел да се предпазват пациентите от инфекции, особено при присаждане на черен дроб. Болничните инфекции са проблем, с който се борят в цял свят.

“Така че тези две зали са абсолютно навременни и на място. С тях няма граници за нас”, каза проф. Владов. Той разкри пред “24 часа” “тайната сила”, която го подтиква: “В едната от новите зала има панел на връх Тодорка. Това символизира нашия стремеж към върховете в медицината”.  

Пример е и последната трансплантация, направена във ВМА. През април проф. Владов и екипът му извършиха за първи път рядка и за света трансплантация на черен дроб. При нея получател и донор на органа са с различна кръвна група.

“Трябваше по спешност да присаждаме, тъй като не знаехме дали ще се намери черен дроб за пациента ни. Той е с кръвна група А и му присадихме черен дроб с кръвна група 0. Все едно на пациент с група А да се прелее кръв с група 0. За голяма радост всичко мина без проблеми и пациентът отдавна си е вкъщи”, разказа проф. Владов.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Раждането е наистина голямо събитие, водещо след себе си много промени от всякакво естество. Включително и такива за вашето тяло. То се е подготвяло в продължение на девет месеца за момента, в който да има способността да даде живот. Съвсем нормално е след това да му отнеме време, в което да може да се върне в предишния си вид.

Не е нищо необичайно за едно малко дете да минава през периоди на дни, дори седмици, в които да предпочита само 1-2 вида храна. Разбира се, това е много притеснително за всеки един родител. Вероятно през главата ви ще минат куп въпроси - нормално ли е, опасно ли е да се лишава от разнообразни хранителни вещества, както и докога ще продължи.

Необходими продукти: 500 гр. смокини 100 гр. счукани на ситно орехи 1/2 ч.л. канела 1 ч.л. кафява захар 2-3 с.л. мед Начин на приготвяне: Разрежете смокинята на кръст. Напълнете със счукани орехови ядки, посипете малко канела и завършете със щипка кафява захар. Изпечете на 200 градуса за 15 минути и сервирайте с цедено кисело мляко и мед

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Борисов: Подкрепата за българския комисар е признание за България и ГЕРБ Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана за първи вицепрезидент на Европейската народна партия. Тя стана такъв, защото беше избрана за зам.-председател на Европейската народна партия с най-голяма подкрепа сред всички кандидати

Всяка работна седмица от декември земеделците ще получават плащания. Ще се започне с подкрепата за обвързаното производство, след това - с единното плащане за площ, а през последната седмица за първи път в графика на министерството и на фонд "Земеделие" ще се приключи с плащанията за необлагодетелстваните райони

Китай е водещ източник на чуждестранни студенти в САЩ за десета поредна година, се казва в доклада „Отворени врати-2019". Той е дело на Американския институт за международно образование и Бюрото за образователни и културни въпроси към Държавния департамент на САЩ. Според доклада общо 369 548 китайски студента са се обучавали в американски