На няколко пъти вече видяхме как канцлерката Меркел неконтролируемо od трепери. Какви могат да са причините за този тремор?

Пристъпите на тремор са много неприятни. Засегнатият внезапно губи контрол над тялото си или над части от него, обхванат е от мускулни спазми, които могат да доведат и до загуба на съзнание. Пристъпът може да продължи минути, а може и след секунди да приключи, пише "Дойче веле". 

В немалка част от случаите той се дължи на дехидратация, т.е. обезводняване на организма. Човешкото тяло се състои от 70% вода, а мозъкът - от почти 90%. Водата пренася към клетките хранителни вещества и кислород, а в същото време спомага за изхвърлянето на отпадните продукти през бъбреците.

Ако човек не пие достатъчно вода, ако много се поти, или е изгубил течности при повръщане или разстройство, се нарушава водният баланс. Не се ли набави вода, кръвта се сгъстява и организмът се оказва в застрашителна ситуация – тялото се разтърсва от конвулсии.

Опасността от дехидратация е особено голяма при деца и старци, тъй като с годините усещането за жажда намалява и хората просто не забелязват, че не са пили отдавна. Конвулсиите могат да бъдат причинени и от хипогликемия (спадане на кръвната захар под нормата).

Хора под голямо напрежение и стрес имат болки и са изтощени. И тези, приели твърде много кофеин, също могат да получат треперене. Медицината нарича това физиологичен тремор. При студ например тялото опитва чрез мускулни спазми да произведе топлина, за да не изстине. Затова треперим, ако температурата му спадне под 35 градуса.

Кои са признаците за заболяване?

Причините за тремора обаче могат да бъдат и по-сериозни – породени от някои неврологични заболявания, например епилепсия. Но е възможно и да е заради нарушения в кръвообращението или увреждане на мозъка или на обвивката му.

Епилептичните пристъпи на тремор не са "провокирани" - за тях няма видима причина и те се появяват отново и отново. Могат да се дължат на заболяване на мозъка, на инсулт или тумор. В тези случаи се говори за „симптоматична епилепсия“.

Неепилептичните се проявяват, когато мозъкът е превъзбуден – като реакция на някой медикамент, при инфекция или при висока температура у децата.

В покой или в движение?

Определящо е в каква ситуация се проявява треморът – по време на движение или в покой. Ако той се отразява на фините движения, човекът се олюлява или походката му е необичайно разкрачена,  може да има увреждане на малкия мозък. Ако треперенето се проявява и в състояние на покой, най-често се дължи на паркинсон.

Доста по-чести са проявите на т.нар. есенциален тремор. Предполага се, че това неврологично нарушение е по наследство. То се проявява най-често при хора между 20 и 60 г. и с възрастта се влошава.

Диагностика и превенция

За преодоляването на спазмите понякога стига да се направят отпускащи упражнения, тъй като стресът или напрежението ги увеличават. Добре е също да се избягват алкохолът и кафето. Ако обаче има болезнена форма на тремор, той е предвестник или симптом за по-сериозно заболяване.

Яснота внасят различните методи на медицинска диагностика като ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография или електроенцефалограма (ЕЕГ).