8-9 миниатюрни червеи с размер около 2 мм всяко са извадени от окото на жена, съобщиха от университетската болница "Пловдив". Според медиците пълзящите животинки са попаднали в зрителния орган, когато жената се е разхождала в гората. Със същите оплаквания в лечебното заведение е постъпил и 14-годишен. Момчето провеждало редовни тренировки на Гребната база в града.

"Най-неприятният случай беше с пациентка с оплакване от постоянно дразнене в едното око и чувство за чуждо тяло. При огледа на конюнктивата установихме червей с дължина 1 см, навит на топка", обяснява началникът на отделението по очни болести д-р Гергана Попова. Докато подготвяли обаче жената за операция, червеят изчезнал. Дори ядрено-магнитният резонанс не успял да го открие. В момента пациентката е под наблюдение. Предполага се, че ларвата е проникнала в окото й, докато правела преход в планината.

При тренировка на Гребната база в Пловдив пък 14-годишен се "сдобил" с кърлеж на клепача.

Медиците съветват да не се гази в неокосени зелени площи и да се носят слънчеви очила за предпазване от хвъркати и пълзящи гадинки.