Чувствам се много радостен след толкова месеци борба и защото най-после получавам шанс за нормален живот. Това каза в репортаж на Би Ти Ви от Александровска болница 15-годишният Александър от Русе, получил първата инжекция за лечение на спинална мускулна атрофия в България. 

Момчето разказа, че симптомите при него за започнали около 6 месеца преди да бъде поставена диагноза. Александър чел много за лекарството в интернет, както и майка му. И двамата се зарадвали, че има надежда.

Според доц. Чамова, поставила инжекцията, процедурата е минала спокойно и няма последващи оплаквания, Александър е изписан само ден след манипулацията.

Проф. Ивайло Търнев, който се е борил да се въведе лечението у нас,  заяви на свой ред, че е много удовлетворен. Нерешен въпрос е клиничната процедура, която трябва да бъде одобрена. За жалост, обясни професорът, лечението не може да се прилага при изкривяване на гръбнака, каквито са пациентите в напреднал стадий, а такива са много от тези над 18 г. Но се надявам и те да имат шанс с ново лечение, което трябва да бъде регистрирано в Европа през есента, каза проф, Търнев.