Отказът от порция червено или преработено месо и замяната й с пилешко или риба намалява риска от ранна смърт в следващите 8 г. със 17%, пише в. "Дейли мейл". Ако пържолата бъде заменена с ядки, намалява риска с още повече - с 19%. С яйца - с 10%, а с пълнозърнести храни - с 12%.

Това показва изследване на учени от Харвард. Те уверяват, че лишаването от 2 парчета бекон, 1 наденичка или 1 сандвич с шунка, снижава смъртността с 25%. Ако вместо тях се ядат зеленчуци животът се увеличава с 18 процента.

Консумацията на червено и обработено месо увеличава риска от ранна смърт, е крайният извод от изследването, обхванало 81 000 американци. Те променили хранителните си навици и били проверени отново след 8 години. Онези, които увеличили консумацията на червено или преработено месо с половин ястие, увеличили риска от смърт в следващите 8 години с 10%, предаде БТА.