Повечето от месото, което хората ще ядат през 2040 г., няма да идва от заклани животни.  60% от него ще бъде създавано в лаборатории или ще бъде заменено от растителни продукти, които изглеждат по същия начин и имат същия вкус, пише в. „Гардиън“.

Доклад на консултантската фирма AT Kearney, базиран на интервюта с експерти, подчертава тежките последици за природата от месопроизводството и опасенията за състоянието на животните при индустриалното им отглеждане, предаде БНР.

„Огромната животновъдна индустрия се смята от мнозина за ненужно зло, се казва в доклада. С предимствата на новите веган заместители и създадено в лабораторни условия месо пред конвенционалното производство въпрос единствено на време е те да достигнат значителен пазарен дял.“

Месната индустрия отглежда милиарди животни и генерира 1 трилион долара годишно. Но ефектът върху околната среда според скорошни научни изследвания е пагубен и се простира от вредните емисии до унищожаването на хабитати и замърсяването на реки и океани.