28°C   София
 

„Кръстосана“ трансплантация на черен дроб върна към живота двама пациенти от Украйна и Турция. Сложната операция е извършена в болница Ac?badem Atakent в Турция от хирурга проф. Ремзи Емироглу. Двамата пациенти са били в напреднала фаза на чернодробна недостатъчност, а трансплантацията на здрав орган е била единствената алтернатива за тях. „Кръстосването“ се наложило поради липса на съвместимост между реципиентите и техните донори. И четирите операции са преминали успешно и органите функционират нормално както при дарителите, така и при получателите.

Черният дроб е единственият орган в човешкото тяло, който може да регенерира и продължава да функционира без сериозни усложнения, дори ако 70% от обема му бъдат отстранени. Това прави възможно извършването на чернодробни трансплантации от жив донор, което е животоспасяваща възможност за пациенти с чернодробна недостатъчност, за които дългите листи на чакащи за трупен донор не са добра алтернатива. „Кръстосаните“ трансплантации, от своя страна, помагат на онези сред тях, които имат близък донор, но двамата нямат нужната съвместимост. Поради високата сложност такива операции се извършват само в няколко центъра по света.

Диагноза „чернодробна недостатъчност“

39-годишният Микола Павлив, който живее в Лвов, Украйна, се обръща към лекар, разтревожен от пожълтели склери на очите си. След извършените прегледи и изследвания неочаквано е диаганостициран с цироза.

„Бях шокиран, когато лекарят ми съобщи диагнозата, защото никога преди не съм боледувал“, казва Микола. В търсене на най-доброто лечение той и съпругата му Лариса заминават за Италия, където ги информират, че се налага трансплантация на черен дроб. Италианските лекари обаче не могат да извършат операцията поради кръвна несъвместимост между Микола и роднините му от първа степен.

Така семейство Павлив се връщат обратно в родната си страна и правят проучване, което им показва, че трансплантацията може да бъде извършена в Турция. Те се обръщат към болница Ac?badem Atakent, където поради кръвната несъвместимост им е препоръчана „кръстосана“ трансплантация. Г-н Павлив приема предложението и е записан в листата на чакащи за подходящ донор.

Отделението за бъбречни и чернодробни трансплантации започва процедура за откриване на съвместим донор и се свързва с 66-годишния Сюлейман Йонал, който също е в очакване на подходящ донор поради липса на съвместимост със сина си Иззет. Баща на 5 сина и 2 дъщери, Йонал разказва: „Преди четири години бял блъснат от автомобил. Малко след това научих, че имам чернодробно заболяване. Отидох в болницата във Ван, но чернодробната трансплантация се оказа невъзможна заради кръвна несъвместимост. Затова избрах кръстосана трансплантация“.

Лекарите преценяват, че Микола Павлив и Сюлейман Йонал са подходящи за кръстосана трансплантация. Така част от черния дроб на Лариса Павлив е присаден на Сюлейман Йонал, а от Иззет Йонал – на Микола Павлив.

Операцията продължава 9-10 часа

Кръстосаната трансплантация на черен дроб не е лесна процедура, твърди проф. Ремзи Емироглу, директор на Отделението за бъбречни и чернодробни трансплантации. „Кръстосано донорство използваме често при бъбречните трансплантации, но чернодробната операция може да продължи 7-8 часа и времето се удвоява при кръстосана трансплантация. Информирахме пациентите за рисковете, а те ни отвърнаха, че нямат друг избор и приемат трансплантацията при всякакви условия. Тогава пристъпихме към самата операция. Направихме съответните приготовления и започнахме операцията сутринта. За щастие сме голям екип и извършваме трансплантации в три наши болници. За тази операция конкретно събрахме при нас всички екипи и подготвихме четири операционни маси. Операциите на двамата донори и двамата реципиенти започнаха по едно и също време и цялата процедура продължи около 9-10 часа. Не срещнахме сериозни затруднения или усложнения както по време на операцията, така и в следоперативния период. Пациентите бяха изписани след две седмици“, разказва проф. Ремзи Емироглу.

Кръстосани чернодробни трансплантации не се правят много често в Турция, казва хирургът и допълва, че за семейства Павлив и Йонал всичко е преминало успешно. Специалистът добавя, че физическото възстановяване в постоперативния период също е важно: „Не е лесно да преминеш хирургична операция с висок риск в чужда държава, която не познаваш и чийто език не разбираш. Но нашите пациенти са много позитивни и енергични хора. Сега вече са и по-щастливи. Двете семейства се харесват помежду си. За нас е голямо удовлетворение да ги видим отново здрави и щастливи“.

“Всички сме просто хора”

Сюлейман Йонал, който благодарение на украинското семейство най-после получи черния дроб, който очакваше от четири години, твърди, че различните езици и вярвания не могат да бъдат пречка за общочовешките ценности. „Бях много изненадан, Украйна е далече от Турция… Но във всички случаи това е отличен шанс. Мислех си, че ще се намери орган за мен в Турция, но това няма значение. В крайна сметка, всички ние сме просто хора. Отново съм здрав след операцията и се чувствам добре“, разказва той.

„Денят на операцията беше труден както за мен, така и за семейството ми. Това беше последната ни надежда, но знаехме, че всичко ще е наред“, разказва на свой ред Микола Павлив. И допълва, че много се зарадвал на новината за подходящ донор: „Преди това съм идвал два пъти в Турция на почивка. Но този път дойдохме да търсим спасение. В Турция възстанових здравето си и си тръгвам от тук щастлив“.

Няколко дни след успешните трансплантации и извършване на необходимите изследвания двете семейства са изписани от болницата, получили шанс за нов живот и нови приятели. Казват, че ще поддържат връзка и в бъдеще чрез социалните мрежи, където вече споделят общи снимки.

„Всъщност, всички хора по света искат едно и също. Животът е най-голямата ценност и това е така независимо от възраст, религия, раси, държави и езици. Всеки се опитва да съхрани живота и както виждате, тук няма общо дали си от Турция или Украйна“, коментира хирургът проф. Емироглу.

С над 700 извършени чернодробни трансплантации до момента, Центровете за трансплантация на черен дроб към болници Acibadem постигат успеваемост на високо световно ниво и са референтен център за сложни случаи за пациенти от други центрове в цяла Турция, включително и за деца.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgariaОтучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 200 гр. листа от спанак 50 мл. мляко 1/2 ч.л. захар 1 с.л. брашно 50 мл. адаптирано мляко 5 гр. масло Начин на приготвяне: Измийте листата на спанака и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекнат, пасирайте, прибавете 50 мл. мляко и 1/2 ч.л. захар. Препечете 1 с.л. брашно, размийте го с 50 мл. адаптирано мляко, варете 2-3 мин.

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На всеки 5 секунди дете по света губи живота си, стана ясно по време на откриването на форума Европейските дни на развитието 2019 г "Всеки разбира английски, но никой не разбира Великобритания". С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер шеговито се извини, че ще се изкаже на френски по време на официалната церемония по

С пита и шампанско направиха копка за нова детска градина Обновената отсечка на бул. "Марица-юг" в Пловдив се затваря за автомобили в неделните дни и става променада. Така пловдивчани ще могат да се разхождат по крайбрежието от 10 сутринта до вечерта. "Получихме подписка от граждани, които настояват през август в определени дни булевардът да е

Двама американски парашутисти и канадец, които са участвали в нощни скокове в района на пловдивското село Чешнигирово, са пострадали при приземяване, научи "24 часа" от свои източници. Те са били закарани в университетската болница "Св. Георги". Единият е вече изписан, другите остават за лечение. По неофициална информация са с фрактури на