Синдромът на разбитото сърце прилича на инфаркт, но не е. По-лош е! Такоцубо стрес индуцираната кардиомиопатия настъпва и от мъка, и от радост – най-често когато децата се върнат от чужбина за празниците. Това казва кардиологът доц. Сотир Марчев, дмн. Той е изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт и началник на Клиника по кардиология към МБАЛ “Сърце и мозък” в Плевен. Доцент е по кардиология към Медицинския университет в града, републикански консултант по кардиология. Член на управителния съвет на Българска асоциация по ултразвук в медицината, почетен член на Европейското кардиологично дружество, акредитиран ехокардиографист на Европейското кардиологично дружество, оглавявал е Работната група по ехокардиография към Дружеството на кардиолозите в България. Има 2 специалности - по кардиология и по вътрешни болести. Специализирал е в университетски болници в Осака, Виена, Белград. Автор е на над 100 научни публикации и 14 книги в областта на кардиологията, вътрешните болести и общата медицина. Многократно включван от читателите ни в лигата “Лекарите, на които вярваме”.

- Доц. Марчев, как се породи интересът ви към капаните за лов на октоподи, които японците наричат такоцубо?

- През 2005 г. работих в университетската болница в Осака и колегите ми разказаха за новооткрита от тях сърдечна болест, която почти не е описвана. Тя се среща най-често при жени в късна възраст. Симптомите са като при инфаркт – болка и тежест в сърдечната област, задух, тревожност. Електрокардиограмата потвърждава съмнението за остър миокарден инфаркт, ехокардиографията и показателите от изследване на ензимите в кръвта – също. Но ако се направи коронарография - инвазивно изследване на кръвоносните съдове на сърцето, се установява, че това не е инфаркт, а друга болест.

Японските лекари я бяха нарекли с тяхна дума за делвоподобен капан за лов на октоподи – такоцубо, защото при заболяването в тази форма се променя видът на лявата камера на сърцето. Още по-изненадващо:

повечето

пациенти се

възстановяват

По това време се смяташе, че е някаква специфична японска болест или най-много болест, типична за Азия.

След завръщането си в България през 2006 г. обаче започнах да установявам такива случаи и у нас и ги докладвах по време на конгрес на Европейското кардиологично дружество. Предизвикаха голям интерес, защото

на Балканите

беше непозната,

а и като цяло много малко кардиолози от европейски страни бяха описали тази болест. Това ме подтикна да задълбоча проучването и търсенето на спецификата й при българското население. След 12 г. проучване то стана основа на втората ми дисертация. Днес вече целият свят говори за Такоцубо синдром, или стрес индуцирана кардиомиопатия, и се знае, че не е нито национален, нито регионален проблем, а боледуват всички народи. По данните за света обаче не може да се предскаже честотата и особеностите за конкретно население поради различните условия на живот, културологичните особености и нивото на стрес.

- Често ли изпадат в това състояние българите, вие колко пациенти изследвахте?

- В проучването си анализирам 105 случая на приети в болница пациенти със симптоми на инфаркт, които при изследванията се диагностицират с Такоцубо синдром, като три от случаите бяха рецидив, пациенти, постъпващи повторно с аналогичен на предишен проблем, така че като брой пациентите са 102-ма, повечето от тях жени в шестата декада от живота.

Според проучването се установява Такоцубо при 1 от 448 ангиографски изследвания, или в 0,22% от всички инвазивни диагностики на сърдечносъдовата система и в 1,4% от пациентите с инвазивно изследване по повод на данни за остър миокарден инфаркт. Това е честотата на диагностициране на заболяването, но вероятно

то се среща

по-често,

отколкото

се разпознава, защото част от пациентите имат дискретни оплаквания. Например при една пациентка болестта бе установена изненадващо при кардиологичен преглед заради повишено кръвно.

- Какъв е профилът на средностатистическия български пациент?

- В проучването с приближение до кръгло число в 77% е

жена на средна

възраст 67 г.

В останалите 23% от случаите - мъж на средна възраст почти 62 г. Но и в двете групи имаше голяма възрастова амплитуда – жени на по 34 и 92 г. и мъже на 27 и 92 г. 

- Пояснението “стрес индуцирано” насочва подозрението към неприятните емоции, има ли и други виновници?

- Най-често се провокира от лоши вести, финансови загуби, съмнение за опасно заболяване, загуба на близък, изневяра. Това обяснява прозвището му Синдром на разбитото сърце, но може да настъпи и при среща с опасни животни и много други натоварващи събития. Най-често заболяването започва веднага след стреса, но невинаги. Една пациентка се бе разболяла 2 месеца след като съдови хирурзи я бяха предупредили, че може да се наложи да й ампутират крака. Мъчителни емоции са в основата на такоцубо при 44% от пациентите.

Мозъкът се

явява спусък,

а сърцето -

мишена

на такоцубо

В началото се смяташе, че само негативният стрес е причина. Но опитът, включително нашият, показа, че и хубавите емоции може да имат роля. Установихме ги като тригери при 5% от българските пациенти.

- Кои са добри, пък разболяващи емоции?

- Най-често такива разтърсващи преживявания са завръщане на децата или внуците от чужбина за празници, на второ място - честване на юбилей. Но имаше и други случки, в които голямата радост “балонира” сърцето. Ефектът е подобен на сълзите от радост.

- Хроничният стрес води ли до същия кардиомиопатичен ефект?

- Засега сме сигурни в ролята на внезапния, остър стрес, но заболяването е проучвано отскоро и не е доказано дали хроничното напрежение има роля. Може да се разсъждава защо честотата на новите случаи на стрес индуцирана кардиомиопатия зависи и от регионалната безработица. Установихме такава корелация при сравняването на безработицата и новите случаи на Такоцубо синдром у нас. Въпреки, че много от болните са пенсионери! Изглежда логично да се допусне, че индивидуалният стрес, който натиска спусъка за заболяването, се влияе от обществената тревожност. Явно стресът е “заразно” заболяване.

- Какво е мястото на останалите стресори?

- Понякога това са катастрофа, операция, инсулт, интубация, имплантиране на пейсмейкър, психична криза. Но в част от пациентите не може да се установи ясен провокиращ фактор.

Прави впечатление обаче, че

81% имат

предшестваща

хипертония и

почти по 17%

са с диабет

или заболявания на нервната система, сред които и сърдечносъдови. Близо 9 на сто съобщават за дисфункция на щитовидната жлеза - нейните хормони правят тялото по-чувствително към стресовите фактори. Почти 9% са имали онкологичен проблем. Към 14% страдат от хронично белодробно заболяване – лекарствата за лечение на спазъма на дихателните пътища действат еднопосочно със стресовите хормони. Всеки 3-и мъж и всяка 4-а жена с такоцубо са пушачи, но този тренд е валиден за цялото българско население. Затова пък женският пол е очевиден риск. Напредналата възраст - също.

Всички резултати в проучването са направени след сравняване на хора със стрес индуцирана кардиомиопатия с големи контролни групи от пациенти с остър коронарен синдром и със сърдечна недостатъчност.

- Сърцето проявява ли сезонна уязвимост на стреса според температурата например?

- Установихме, че

случаите

на такоцубо

преобладават

през втората

половина на

годината - такъв

извод досега

не е правен

Но в нашата извадка се очерта ясна тенденция. От всички 105 случая само 34 са от януари до юни на съответната година. Не е обвързано с околната температура - през пролетта и есента има сходни температури, но през пролетта Такоцубо синдромът е по-рядък, а през есента – по-чест. Четирима от 5-имата пациенти, загинали в острия стадий, са починали през втората половина на годината.

Честотата

на заболяването

следва линията

на нивата на

тестостерона

Той е по-висок и при двата пола от юли до декември, включително в жените след менопауза.

- Каква е прогнозата за хората, преживели Такоцубо?

- Най-големият риск за живота е по време на острия стадий. В първите дни по време на болничния престой смъртността е средно 5%. Когато при нас постъпи пациент с остър миокарден инфаркт, ние отпушваме виновната коронарна артерия и при нужда поставяме стент. Когато постъпи пациентка с разбито от стрес сърце, ние не можем да помогнем много – даваме лекарства, за които предполагаме, че може би помагат. При 3% от пациентите се наблюдава повторен случай. Всички пациенти са наблюдавани години след острото състояние и се установи, че 20,6 на сто (почти 23% от жените и 13% от мъжете) не доживяват до 5 години.

- Съпоставими ли са даните с тези по света?

- Близки са. Има малки разлики, но проучването потвърждава актуалните световни изводи: Такоцубо стрес индуцираната кардиомиопатия е

сериозно

заболяване с

висока

смъртност

(болничната е 4,92% и 5-годишната 23 на сто), изисква по-продължителен болничен престой (5,1 дни средно) и има отделни случаи на рецидив (3 рецидива при 102 пациенти в България). В началото, когато болестта беше открита, се мислеше че е безобидно заболяване с винаги добра прогноза. Сега нашите данни подкрепят новите виждания, че това е сериозна болест.

- В тази връзка – помните ли, че когато вие преди години говорихте пред нашия вестник за заболяването, текстът излезе със заглавие “Стресът докарва на жените страшната болест такоцубо”?

- О, да. Помня го добре, защото към онзи момент беше малко пресилено да се твърди колко сериозна е тази болест само по предварителни данни, но медиите правят по-ударни заглавия от учените. От днешните изводи на медицината на доказателствата в крайна сметка

тогавашното

заглавие

се оказва

визионерско

Помня още нещо любопитно в тази връзка. Когато за пръв път споменах думата такоцубо пред българска телевизия, последва коментар в “Господари на ефира”, че този термин е пример какви думи не трябва да използват лекарите. Първото название на болестта, дадено от японските учени, отдавна вече се ползва в медицинските ръководства и издания, предпочитано е и от масовата аудитория пред стрес индуцирана кардиомиопатия.

- В онази публикация за “опасната болест” коментирахте, че е възможно тя да е форма на защитен механизъм при жените – не правят инфаркт, а такоцубо в повечето случаи е обратимо заболяване. По този критерии мъжете са в неравностойно положение – те обикновено получават направо инфаркт и за тях по-често е фатален. Тоест синдромът е предпазен механизъм, по-щадящ и обикновено обратим вариант на сърдечно увреждане в сравнение с инфаркта на миокарда?

- Има хипотеза в научната литература, че е възможно да е защитна реакция на организма, каквито защити са например възпалението или имунните реакции. Нашето проучване не подкрепя тази хипотеза. Ние установяваме много по-висока честота на предшестващи неврологични заболявания сред болните с Такоцубо синдром, отколкото при болните от контролните групи с остър миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. Т.е., най-вероятно такоцубо е болестна проява на предварително увредена централна нервна система, а не защитна реакция.

- Диабетът уврежда нервите към сърцето, това пази ли диабетика от стрес?

- Това е друга хипотеза, която нашите данни не подкрепят. Даже трима от 5-имата с Такоцубо синдром, починали в острия стадий, са със захарен диабет. Но тук е валиден законът на Мърфи, че ако си измиеш прозореца, задължително плисва дъжд, но ако искаш с миенето му да предизвикаш дъжд - не става.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо.

Вие сте заета майка, която е постоянно в движение. Затова е разбираемо, че искате бебето ви да е щастливо и в безопасност (в най-добрия вариант да спи), докато пътувате с него в колата. Добрата новина е, че това е възможно, при това с лекота, ако следвате съветите описани по-долу. Хванете пътя, когато детето ви е готово да заспи Имате ли бебе,

Младите родители, които имат дете за първи път, често изпадат в паника, защото не могат да си отговорят на някои прости въпроси. Ето 6 от тях и техните отговори. Кога бебетата започват да ходят? Повечето бебета няма да направят първите си стъпки, докато не навършат 14 месеца. В някои случаи изпреварват този период, а в други не.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

Bugatti отново зарадва милионите си фенове и малцината си потенциални клиенти с поредната си суперкола. Лимитираният модел Centodieci, който бе показан на специално събитие на изложението за редки автомобили в Пебъл бийч, САЩ, ще бъде сглобен в тираж от 10 екземпляра, като производителите се похвалиха

Пикантно кимчи от кисело зеле лекува плешивостта и сгъстява косата, пише в. "Сън". Милиони плешиви мъже биха могли да вкусят от корейското ястие, приготвяно от кисело зеле, лук, рибен сос, чесън и подправки, ако искат да спрат процеса на загуба на коса. Кимчи представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле