В 24 щата боледуват общо 880, в малка България - 726, и 2/3 от случаите у нас са в столицата и областта.

По-малко от 100 болни делят България от рекордния за 25 г. брой на заразени с морбили в САЩ, където населението е близо 44 пъти по-многобройно от българското.

Американските служби за контрол на инфекциите отчитат 880 деца и възрастни с тази шарка към 20 май. Напомнят, че това е най-голямата заболеваемост от 1994 г. насам. Случаите са неравномерно разпределени в 24 щата.

Към 22 май потвърдените случаи на морбили у нас са 726, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към министъра на здравеопазването.

Столицата и Софийска област имат най-голям “принос” (вижте картата на заразата по данните за потвърдените в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ случаи) с дял от над 2/3 от заболелите. В Благоевградска област, откъдето тръгна шарката, случаите затихват. Най-неприятното е, че два от взривовете - в Разлог и София, бяха генерирани в болнични условия.

Опитите за спиране на шарката засега не дават голям резултат, въпреки че при всички новорегистрирани случаи се извършват епидемиологични проучвания и контактните се профилактират.

Здравното министерство предупреди, че продължават проверките за установяване на пропуски в имунизациите сред посещаващи градини и училища деца и в пациентските листи на общопрактикуващите лекари. Обект на инспекции са и лечебните заведения, в които има болни от морбили, тъй като сред заразените тази година има и медицински кадри.