Момчил Карамитев е син на Маргарита Дупаринова и Апостол Карамитев. По-късно и той, и сестра му Маргарита също стават артисти. Като малък Момчил искал да се жени за германка. Но съдбата решава вместо за германка да се събере с италианка. Габриела. Тия дни стана ясно, че тя е диагностицирана с рак и двамата са в Китай за нейното лечение.

“Лекарите бяха единодушни, че не би могла да издържи операция. Заминахме за Гуанджоу, за да потърсим медицинско лечение в болница “Фуда”, която ни беше препоръчана от приятел, бил на лечение там”, обяснява Момчил в сайта за дарения gofundme.com.

Рамона Димчева, близка на семейството, която живее в САЩ, казва, че след като в България се разчуло, че Момчил търси средства за лечението на Габриела, българи започват да пращат пари.

Когато разбира за този жест, Габриела се разплаква и казва: “Благодаря, България! Аз съм италианка, а първи ми помагат българите!”

“Благодаря на всички българи! Всяко пени е от значение!, написва във фейсбук профила си Момчил Карамитев. И добавя: Чувал съм да казват, че българите не си помагаме. Не е вярно! Всички постъпили дарения са от БЪЛГАРИ!"

До момента са събрани $ 1620, целта на кампанията е да осигури 30 000. Габриела се подлага на химиотерапия, имунотерапия и фотодинамична терапия.

Момчил Карамитев завършва актьорско майсторство през 1986 г. при проф. Надежда Сейкова. Разпределен е в театъра в Кърджали. В киното дебютира с малки роли в “Опасен чар” и “В името на народа”. Първата му главна роля е във филма “Смъртта може да почака”.

След три години Момчил заминава за Италия със стипендия от МВнР. Там отново учи актьорско майсторство. Един ден отива при шефа на академията и му казва, че се е родил на сцената, родителите му са артисти, сам той е завършил актьорско майсторство и затова иска да учи режисура. Казват му - добре, но на ваша отговорност.

Момчил учи и работи в едно кино, ходи и в театър, където е реквизитор. Запознава се с девойка на име Габриела, която е моден дизайнер, и двамата се женят. След специализацията Момчил се записва в петгодишен курс по кинорежисура. Дипломната му работа е филм по разказа на Уди Алън “Мистър Бик”.

С Габриела отиват в САЩ и живеят в Ню Йорк и Лос Анджелис 29 г. Момчил се занимава с режисура, но изкарва и курс по кинодраматургия. Влиза в кинобизнеса със сценарий. Снима се в малки роли в “Момиче за 1 милион долара”, в един епизод на сериала “Кости” и др.

Габриела става художник на филмови и театрални костюми и двамата живеят в България все по-дълго. Той режисира две документални ленти - едната е за баща му Апостол, другата се казва “По пътя на предците ни в Токсикания”. Изследва връзките между богомилите и катарите във Франция. Габриела и Момчил имат син - Марко, който е на 29 г. и се занимава със счетоводство. Женен е за италианка, която завършва правни науки. Имат две деца - Едуардо - на 11 г. и Франческа на 8.

Момчил Карамитев казва за съпругата си: “Габриела е трудолюбив човек. Завършила е моден дизайн. Работи с мен във филмови и театрални продукции. Специализира в колежа “Санта Моника” в Калифорния. Габриела комбинира многобройните си таланти с любов към децата. По ирония на съдбата сега тя се нуждае от помощ, защото болният човек е безпомощен като дете - оставен само в ръцете на Бог. Габриела е велик човек...” (24часа)