Продължаваме поредицата, в която ви представяме какви прегледи се препоръчват на жените според възрастта им.

След навършване на 50 години безплатно изследване на кръв и урина се полага на период от пет години, но специалисти съветват сами да заплатите такова изследване – най-вече на кръвна захар, холестерол и триглицериди – веднъж годишно за скрининг на основни заболявания. Препоръчва се и изследване на хормоните на щитовидната жлеза.

Задължителна мамография

Добре е да изисквате от личния лекар ЕКГ веднъж годишно, особено ако страдате от свръхтегло или сте пушачки. В тази възраст дамите имат право на мамография на млечни жлези веднъж на две години. При каквото и да е съмнение е добре да се обръщате по-често към специалист.

Гинеколог и след менопаузата

Редовните посещения при гинеколог не бива да приключват и след навлизане в менопаузата. При голям процент от жените тя настъпва именно около 50-те. Важно е да се прави профилактика всяка година, а при наличие дори на минимално кървене да се търси веднага специалист. Причината може да е просто хормонален дисбаланс, но понякога кървене след менопаузата е сигнал за рак на яйчниците, на лигавицата на матката или на маточната шийка.

Целия текст четете тук