28°C   София
 

Здравословното хранене е топ тема вече години наред, но терминът „здравословно” се променя и скача от едно крайно мнение до друго. Някои диетолози съветват месото и другите храни с животински произход да се изключи изцяло от менюто, други твърдят, че е добре да се храним балансирано, а трети препоръчват консумацията предимно на месо. На кого да се доверим и наистина ли вегетарианството има само положително въздействие върху нашия организъм.

В тази статия ще обясним изтощението, раздразнителността, депресията, тревожността и срива на имунната система с дефицита на минерали в човешкото тяло, който се обослвя и от тип храна, която приемаме – вегетарианска и месна.

Вегетарианство

Вегетарианската диета вероятно е най-известната „здравословна” диета. Но това не е нормалният хранителен режим за хората. Най-близкият пример до вегетарианската диета, който Уестън Прайс открива сред традиционните общества, е този на швейцарците в Алпите. Те консумират главно зърнени храни и млечни продукти, но ядат месо веднъж седмично. Една група от африканските племена се храни предимно със селскостопански храни, но ядат и малко месо от говеда и кози, жаби, насекоми и яйца от насекоми. Другите проучени от него традиционни общества консумират големи количества месо и при всички групи не се наблюдават обичайните западни болести.

В нашата клиника в Болдър виждаме постоянен поток от болни вегетарианци, вероятно около 40% от всички пациенти. Те обикновено са изтощени, депресирани или тревожни, с ниска устойчивост на възпаления, с чести настинки и често опитват да компенсират тези проблеми с пушене на прекомерно много марихуана. Ние ги наричаме „вегетарианци на бърза храна” (фаст фуд вегетарианци), защото, макар да се въздържат от месо, те не се въздържат от захар, рафинирани брашна и олио и от други бедни на минерали храни, и не отделят време да си приготвят питателни ястия. Типичната закуска може да бъде кравайче от бяло брашно и захар с крема сирене. Никакво месо, но и никакви други питателни храни. Както ще видим по-долу, може би е възможно хората да поддържат здравето си на вегетарианска диета, но те трябва доста да поработят върху нея и да бъдат много по-внимателни от месоядните относно консумацията на „храните на цивилизацията”.

Целия текст четете тукОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 200 гр. листа от спанак 50 мл. мляко 1/2 ч.л. захар 1 с.л. брашно 50 мл. адаптирано мляко 5 гр. масло Начин на приготвяне: Измийте листата на спанака и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекнат, пасирайте, прибавете 50 мл. мляко и 1/2 ч.л. захар. Препечете 1 с.л. брашно, размийте го с 50 мл. адаптирано мляко, варете 2-3 мин.

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

30 хил. лв. обещал кметът на Костенец Радостин Радев на общински съветник, за да го мотивира да гласува на заседание на Общинския съвет в негова полза, съобщи зам.главният прокурор Иван Гешев. Приближеният му бизнесмен Ивайло Пешов дори подписал запис на заповед за тази сума, за да гарантира, че тя ще бъде платена.

Деца, които са играели на метри от софиянеца, убит от мълния снощи в жк "Люлин", също са пострадали, но леко. Те са станали преки свидетели на трагедията, разиграла се в градинката до блок 632. Мъжът седял заедно с други хора в беседка, а малчуганите играели на около 7 метра от нея. "Вчера, като бяхме в тази къщичка,

Хосе Баес, адвокатът на подсъдимия за сексуално насилие холивудски продуцент Харви Уайнстийн, вече няма да го представлява и се оттегля от делото, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен. В петък адвокатът е подал искане за самоотвод във федералния съд на Ню Йорк, където се разглежда делото срещу Уайнстийн.