Здравословното хранене е топ тема вече години наред, но терминът „здравословно” се променя и скача от едно крайно мнение до друго. Някои диетолози съветват месото и другите храни с животински произход да се изключи изцяло от менюто, други твърдят, че е добре да се храним балансирано, а трети препоръчват консумацията предимно на месо. На кого да се доверим и наистина ли вегетарианството има само положително въздействие върху нашия организъм.

В тази статия ще обясним изтощението, раздразнителността, депресията, тревожността и срива на имунната система с дефицита на минерали в човешкото тяло, който се обослвя и от тип храна, която приемаме – вегетарианска и месна.

Вегетарианство

Вегетарианската диета вероятно е най-известната „здравословна” диета. Но това не е нормалният хранителен режим за хората. Най-близкият пример до вегетарианската диета, който Уестън Прайс открива сред традиционните общества, е този на швейцарците в Алпите. Те консумират главно зърнени храни и млечни продукти, но ядат месо веднъж седмично. Една група от африканските племена се храни предимно със селскостопански храни, но ядат и малко месо от говеда и кози, жаби, насекоми и яйца от насекоми. Другите проучени от него традиционни общества консумират големи количества месо и при всички групи не се наблюдават обичайните западни болести.

В нашата клиника в Болдър виждаме постоянен поток от болни вегетарианци, вероятно около 40% от всички пациенти. Те обикновено са изтощени, депресирани или тревожни, с ниска устойчивост на възпаления, с чести настинки и често опитват да компенсират тези проблеми с пушене на прекомерно много марихуана. Ние ги наричаме „вегетарианци на бърза храна” (фаст фуд вегетарианци), защото, макар да се въздържат от месо, те не се въздържат от захар, рафинирани брашна и олио и от други бедни на минерали храни, и не отделят време да си приготвят питателни ястия. Типичната закуска може да бъде кравайче от бяло брашно и захар с крема сирене. Никакво месо, но и никакви други питателни храни. Както ще видим по-долу, може би е възможно хората да поддържат здравето си на вегетарианска диета, но те трябва доста да поработят върху нея и да бъдат много по-внимателни от месоядните относно консумацията на „храните на цивилизацията”.

Целия текст четете тук