23°C   София
 

Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие, а поддържането на здравето е много по-важно от самото лечение на болестите.

Кой от деветте типа организъм спадате и какво е най-добре да правите и ядете, за да сте жизнени и здрави?

Деветте типа организми

Философите казват, че няма две еднакви листа в гората. Така е и с хората – всеки е уникален. Но въпреки това съществуват някои общи особености между различните типове организми.

Според традиционната китайска медицина всеки от нас притежава някаква уникалност по отношение на структурата на тялото, физиологията и характера. Тези индивидуални особености се формират на базата на наследеното от родителите и въздействието на различните фактори в живота.

В класическия трактат “Хуанди нейдзин” типовете организми били разделени в пет групи като всеки от тях съответствал на един от петте елемента – Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода. В наши дни съществува отделен раздел в традиционната китайска медицина, който се занимава специално с изследването на типовете организми и техните специфични особености. Съвременните лекари по традиционна медицина доразвили знанията на древните и обособили девет основни групи. По особените характеристики на всяка от групите се определят какъв начин на живот водят хората от съответния тип, как реагират в различни ситуации, както и чувствителността им към болестотворните фактори и развитието на заболяванията.

При определянето на особеностите се вземат под внимание различни наследствени и придобити фактори. Например полът, възрастта, жизнената среда, психическото състояние.

Особености на деветте типа организми

1. Хармоничен тип

Този тип хора са със силно телосложение, стабилно емоционално и психическо състояние, винаги са настроени оптимистично. Те са със здрава коса и кожа, очите им блестят, правилно усещат миризмите и вкусовете, устните им са червени и влажни, издържат на натоварване, спят добре и нямат проблеми с апетита и изхождането, лесно се адаптират към промените в околната среда и рядко боледуват.

В менюто на хората от този тип се препоръчва да преобладават зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Те трябва да избягват прекалено мазната и пикантна храна. За да поддържат добрата форма, е желателно да се хранят, да си лягат и стават в определено време всеки ден. Не бива да пропускат и редовните занимания със спорт.

2. Тип недостиг на жизнена енергия Ци

Хората от този тип са с отпуснати мускули, затворени и плахи по характер, не са склонни да поемат рискове в живота. Често са със слаби и тихи гласове, не им достига въздух, лесно настиват и се потят, зъбите им се отбелязват на езика. Те са чувствителни към промените в околната среда. Тъй като имунната им система е сравнително слаба, хората от този тип се нуждаят от по-дълго време, за да се възстановят след заболяване.

Целия текст четете тукОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Това ще реши проблема в новите квартали Да се разреши строителството на детски градини на партерни етажи в жилищни сгради, иска Столичната община. “За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават,

"Вечер вкъщи времето си е за нас :) Бойко и Бойко". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук и го придружи със снимка в семейна обстановка с внука

Непосредствено след раждането бебето вижда неясно, по-скоро формите, както и на разстояние от 20-30 см. Привличат го движещи се форми, ярки цветове. Особен интерес проявява към човешки лица и особено към това на майката. Слух Слухът е по-развит от зрението. Бебето чува още в утробата на майката. Майчиният глас е най-разпознаваем.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Диреният за 2 убийства мъж от Костенец - неоткриваем вече две седмици Синът на дирения за две убийства Стоян Зайков-Чане - 14-годишният Стивън, е една от основните надежди на разследващите да намерят баща му. Двамата често пътували в Рила и разследващите го питат къде го е водил татко му и какви маршрути са използвали за преходите си.

Може да ги видите в Националната галерия (Двореца) от 23 май до 30 юни Изложбата “Мечът на хан Кубрат” е в рамките на Дните на Ермитажа в София. На откриването ѝ утре  - 24 май в 16 ч, ще присъства заместник-директорът на държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов. Застраховката на съкровището е тайна, но е с много нули.

Официалните екипи на ЦСКА за следващия сезон вече пристигнаха на "Армията", съобщи официалният сайт на "червените". "За четвърта поредна година клубът ни се доверява на "Адидас". Световният концерн изработи специално за ЦСКА трите екипа за предстоящата кампания", се казва още в съобщението.