Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие, а поддържането на здравето е много по-важно от самото лечение на болестите.

Кой от деветте типа организъм спадате и какво е най-добре да правите и ядете, за да сте жизнени и здрави?

Деветте типа организми

Философите казват, че няма две еднакви листа в гората. Така е и с хората – всеки е уникален. Но въпреки това съществуват някои общи особености между различните типове организми.

Според традиционната китайска медицина всеки от нас притежава някаква уникалност по отношение на структурата на тялото, физиологията и характера. Тези индивидуални особености се формират на базата на наследеното от родителите и въздействието на различните фактори в живота.

В класическия трактат “Хуанди нейдзин” типовете организми били разделени в пет групи като всеки от тях съответствал на един от петте елемента – Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода. В наши дни съществува отделен раздел в традиционната китайска медицина, който се занимава специално с изследването на типовете организми и техните специфични особености. Съвременните лекари по традиционна медицина доразвили знанията на древните и обособили девет основни групи. По особените характеристики на всяка от групите се определят какъв начин на живот водят хората от съответния тип, как реагират в различни ситуации, както и чувствителността им към болестотворните фактори и развитието на заболяванията.

При определянето на особеностите се вземат под внимание различни наследствени и придобити фактори. Например полът, възрастта, жизнената среда, психическото състояние.

Особености на деветте типа организми

1. Хармоничен тип

Този тип хора са със силно телосложение, стабилно емоционално и психическо състояние, винаги са настроени оптимистично. Те са със здрава коса и кожа, очите им блестят, правилно усещат миризмите и вкусовете, устните им са червени и влажни, издържат на натоварване, спят добре и нямат проблеми с апетита и изхождането, лесно се адаптират към промените в околната среда и рядко боледуват.

В менюто на хората от този тип се препоръчва да преобладават зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Те трябва да избягват прекалено мазната и пикантна храна. За да поддържат добрата форма, е желателно да се хранят, да си лягат и стават в определено време всеки ден. Не бива да пропускат и редовните занимания със спорт.

2. Тип недостиг на жизнена енергия Ци

Хората от този тип са с отпуснати мускули, затворени и плахи по характер, не са склонни да поемат рискове в живота. Често са със слаби и тихи гласове, не им достига въздух, лесно настиват и се потят, зъбите им се отбелязват на езика. Те са чувствителни към промените в околната среда. Тъй като имунната им система е сравнително слаба, хората от този тип се нуждаят от по-дълго време, за да се възстановят след заболяване.

Целия текст четете тук