Левкемията е прогресиращо кръвно заболяване, при което се образуват незрели форми на белите кръвни клетки (левкоцитите).

Има няколко вида левкемии. Освен това се различават остри и хронични форми.

Причини. Все още не са напълно изяснени. Значение имат някои инфекциозни заболявания, отравяния (с бензол, арсен и др.), увреждане от рентгенови и радиеви лъчи и др.

Признаци. Те са различни и зависят от вида на заболяването. Острата левкемия най-често започва внезапно с висока температура, втрисане, болки в гърлото, ставни болки, подуване и разраняване на венците, сливиците, устата, небцето. Болните имат неприятен дъх от устата. Често имат кръвоизливи от венците, стомаха, а и по кожата.

Проявите на хроничната левкемия се определят от нейния вид. Обикновено заболяването започва бавно и незабелязано. Болните се оплакват от отпадналост, умора, главоболие, задух, сърцебиене. Нямат апетит, сънят им е неспокоен. Черният дроб и далакът са увеличени. При други случаи се увеличават лимфните възли по тялото. Могат да настъпят и редица усложнения.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично.

Народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 с.л. или а) сироп от алое арборесценс, или пък б) сироп от узрелите зърна на полския бъз.

II. Десет минути след един от сиропите да се изпиват 75 г (за деца според възрастта) отварка от агримония и волски език по 50 г, зайча стъпка, здравец, мечо грозде, невен, пача трева, ранилист и синя тинтява по 40 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайкучка, мента пиперита и мащерка по 20 г. От тази смес 4 с.л. се запарват с 1 л вряща вода и след това на тих огън в закрит съд се варят още 20 минути, за да изври отварката наполовина, и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и се държи на студено, за да не вкисне.

Диета. Същата като при средиземноморска анемия със следната добавка: на закуска болният да пие на глътки смес от 1 пълна ч. л. копривено брашно, 1 пресен жълтък, 1 с.л. прясно масло и 1 с.л. чист пчелен мед, предварително добре разбъркани и след това залети или с чашка горещо мляко, или пък с гореща вода.

Преди обяд и вечеря лятно време като предястие да изяжда по 1 чинийка салата от млади букови листенца с малко винен оцет и олио по вкус, а след обяд и вечеря като десерт да взема по 1-3 с.л. от народното сладко за усилване. За него се вземат 3 чаени лъжички тахан за халва и по 1 ч. л. мед, сладък червен пипер и шипково брашно, разбъркват се добре и след това се прибавя и по 1 ч. л. бирена мая (която се държи на студено).

Или пък от следната смес: 3 чаени лъжички бъзов мармалад с 1 ч. л. мед и по 1/2 лъжичка прах от яйчени черупки и копривено брашно. След това да изпие 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и подсилен с 1/4 от изравнена ч. л. козуначена мая, 2 чаени лъжички шипково брашно, 1 пресен жълтък, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 12-те билки за пречистване на кръвта: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк широколистен (листа), малинови листа, листа от горска ягода, миризлива лазаркиня, орехови листа, френско грозде (листа) и червена хвойна (зърна) - по 30 г от всяка. От тази смес се вземат 2 с.л. и се запарват с 500 г вряща вода, на тих огън се варят 10 минути и като изстине, се прецежда. Или пък брезнишка минерална вода.

III. Два часа след ядене да взема по 1-2 чаени лъжички от сладкия "домашен крем" за усилване, приготвен от 100 г краве масло, 4 пресни жълтъка, 4 с.л. мед и по 1 с.л. печени и счукани бадеми, орехи, кафе от бял фий и жълъдово кафе.

IV. Двадесет минути след него да се изпиват 75 г отварка (за деца наполовина) от исландски лишей 40 г, глог (плод и цвят) по 30 г, бъзов цвят, буков мъх, дилянка (корени), мащерка, бударица по 20 г. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда.

V. Една-две вечери поред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 с.л. цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда), а след това при нужда клизма с 1/2 л от същия чай, последвана една вечер от парни компреси на черния дроб, далака, големите пищяли (от коляното до глезена) и лакътните кости (от китката до лактите) с торбички, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (заран 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти поред), с продължителност около 20 минути; разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти; коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина (3 с.л. се запарват с 500 г вряща вода и се вари още 5 минути; като изстине, се прецежда), засилен на черния дроб и далака с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен на двете места с по 3-5 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората, и двойно сини сливи, смачкани без костилките).

Едновременно пищялите и лакътните кости се налагат с торбички, напълнени със същия хлебен квас, засилен с 5-7 с.л. диви кестени, настъргани с кората, и толкова сини сливи, смачкани без костилките. На тила се поставя торбичка, напълнена със същия квас, засилен с 2 с.л. диви кестени, настъргани с кората, на сливиците и челото се слага торбичка с чист квас и на носа - питка с чист квас, а отгоре книжка. Държат се цяла нощ.

Втората вечер се прави компрес на гръдната кост с торбичка, напълнена с търпимо горещ и полусварен ечемик като по-горе, последвана от налагане на същото място с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2-4 с.л. диви кестени, настъргани с кората, и двойно сини сливи, смачкани без костилките.

След това се прави коремен компрес (отпред) с отварка от трина, едновременно съчетан с разтривка на лакътните кости и пищялките със смес от зелен столетник (агава американа) и камфоров спирт по равни части и налагане на тила, челото, носа и сливиците, както е казано по-горе.

При главоболие най-добре е да се слага цяла "шапка" от тензух, която да покрива главата от веждите до тила, напълнена със същия квас, засилен с 5-9 с.л. диви кестени, настъргани с кората; държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре се чувствам и в най-скоро време ще оздравея" (казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти, последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания. Дълбокото дишане се повтаря преди обяд и вечеря.

Един-два часа след закуска, ако болният е на легло, на целия корем да се сложи торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, смачкан, полуизстискан и поръсен с по 1-2 с.л. захар и царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, засилен с 20 сини сливи, смачкани без костилките, а на всеки пищял и лакътна кост - торбичка със същата лапа, засилена с по 10 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 ч. л. захар - държат се от 5 до 7 часа. След свалянето на лапите на същите места да се направи фрикция с хладка вода.

Ако болният не е на легло, през целия ден да носи върху лакътната кост и пищялите т.нар. мушама от хаваджива, върху която се тропосва парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата. Използва се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с друга.

Забележка. Вместо кромид лук лапите може да се приготвят с праз лук (бялата му част), сварен с малко мляко, и преди поставянето да се поръсват с по 1 ч. л. захар.

Неделя. Ако болният е добре, се прави пълна почивка от всичко с изключение на диетата. Ако се налага, лечението продължава по плана.

При менструация парни компреси на корема и гръбнака, а също нагорещени лапи на същите места не се правят.

Важни добавки.

1. При липса на апетит всеки 3 часа да се дава на болния по 1 с.л. отварка от пелин (1 с.л. в 300 г вода се вари на тих огън 5 минути: като изстине, се прецежда).

2. При слабо сърце след закуска, обяд и вечеря болният да взема и следната смес: 3 чаени лъжички гликоза, 1 ч. л. кафе от фий и по 1-2 ядки от бадеми.

3. При болки в сърцето в сърдечната област отпред се слага млечен компрес от 2-3 ката, натопен в топло сурово мляко, а отзад - торбичка с пресен селски хлебен квас, засилен с 2-4 с.л. диви кестени, настъргани с кората - да се държат, докато мине болката.

4. При температура два часа след ядене сутрин, обед и вечер болният да взема заедно с дадената отварка и по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър и винена киселина (лимонтузу) - по 6 г от всяка, стрити на прах и разделени на 18 праха.

5. През летния сезон по-добре е кестените да се заместват със същото количество пресни корени от полски бъз, настъргани на ренде и напръскани с малко ракия.

6. При агранулоцитоза е полезно лимонолечението. Вместо вода болният да пие отварка от боровинки или шипки - 1 шепа от едните или от другите в 1 л вода се варят 10 минути и като изстине, се прецежда през кърпа.