Еритремията е заболяване, което се характеризира с увеличен брой на червените кръвни телца (еритроцитите), повишен хемоглобин, увеличено количество на кръвта и увеличен далак.

Причини. Не са изяснени.

Признаци. Болният прави впечатление с вишневочервеното оцветяване на кожата на лицето, на ръцете и тялото, а също и на лигавиците. Поради силно кръвонапълване на съдовете болните страдат от главоболие, виене на свят, шум в ушите, кръвотечения от носа, венците и др. Далакът е увеличен; понякога има високо кръвно налягане. Силно увеличен е и хемоглобинът. Съществува склонност към тромбози и емболии.

Усложнения. Кръвотечения, тромбози, апоплексия.

Лечение. Провежда се от лекар особено при кръвоизливи и други сериозни усложнения.

Народната медицина прилага следното.

А. При увеличено съдържание на хемоглобина:

I. Сутрин, 1 час преди да стане от леглото си, болният да взема по 1 с.л. настойка от 500 г малага или чисто натурално червено вино, 500 г пудра захар, 2 карамфилчета и 1 ч. л. канела на прах - на тих огън във водна баня се вари 30 минути; като изстине, се прецежда и се употребява на следващия ден от приготвянето й.

Десет минути след настойката, 10 минути преди обяд и вечеря да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно и вързани в марличка, с прибавка на 3 с.л. овес (зърна) и по 2 с.л. корени от магданоз, къпина, обикновена коприва и цикория - в 3 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това се прибавят по 2 с.л. борови връхчета, исландски лишей, полски хвощ, троскот и хмел (шишарки) и 1 лимон, разрязан на 4 части; вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладено с мед или сироп.

Б. При нормално съдържание на хемоглобин:

II. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по една с.л. смесен сок от 3 черенни репи, смлени на машинка за месо; след това добре изстискани със сока на 1 лимон.

Десет минути след изпиване на смесения сок болният да се изпиват 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, бударица (листа и цвят), магданоз (листа), червен кантарион (листа и цвят), зайча стъпка (листа), овчарска торбичка (листа и цвят), селим (листа и корени) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка, и кисел трън (плод) - 40 г. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 20 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, дадена за хемофилия.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк (тесен), листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа и френско грозде (листа и плод) - по 40 г от всяка. От тази смес 2 с.л. с прибавка на 1 ч. л. червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 15 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене за засилване на сърцето да взема 1 с.л. от следната смес: 500 г гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани на кашица, 3 месести лимона, смлени на машина за месо заедно с корите, но без семките, по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят и 1 с.л. канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да се изпиват 75 г (за деца наполовина) отварка от исландски лишей и зайча стъпка по 80 г, бял глог (плод и цвят) - по 60 г от двете, бъзов цвят, буков мъх, маточина и мащерка - по 40 г. От тази смес 2 с.л. с прибавка на 1 ч. л. дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

V. Една-две вечери поред - топла клизма с 1 л чай от лайка (3 с.л. цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути, като изстине, се прецежда).

След това при запек - клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от редуваща баня на краката (42С за 30 сек, 20С за 3 сек - 5 пъти), разтривка на гръбнака (от долу на горе във вид на малки кръгчета спираловидно) с памуче, натопено в камфоров спирт, 1 - 2 пъти и налагане на гръбнака с торбичка (ушита от тънко хасе с широчина на горната част 10 см, а долната част се разширява подобно на триъгълник, за да обхване тазовите кости), напълнена с пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 10 с.л. диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 10 с.л. пресни корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани на кашица, с прибавка и на 4 с.л. листа от магданоз, попарени с вряща вода и нарязани на ситно.

След това се налагат гръдната кост, лакътните кости ( от китките до лакътя) и пищялите (от глезена до под коленете) с подходящи за целта парчета мушама от хаваджива, прикрепена с бинтове.

Едновременно се поставя и компрес на корема във вид на торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени със същия квас, засилен с 30 сини сливи , смачкани без костилките, а на главата се слага цяла "шапка", напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9 с.л. диви кестени, настъргани с кората, или пък с 9 с.л. пресни корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани на кашица - държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея", последвано от фрикция на подмишниците, корема, половите органи, лакътните кости и пищялите с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Забележка. При болки в черния дроб и далака през целия ден върху тях се носят парчета мушама от хаваджива.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко - пият се билките и се пази диетата. Ако има криза, лечението продължава по плана.

При менструация редуваща баня на краката не се прави.

Важни добавки.

1. Ако болният има възпалени очи, всяка вечер да си слага върху тях компресчета, натопени в топло сурово мляко, и да ги държи до сутринта.

2. Тези болни, които са свикнали на месна храна, могат 2 - 3 пъти седмично на обяд да изяждат по 1 парче агнешки или телешки далак, и то напълно опечен.

3. Болните, които и през деня страдат от главоболие и замайване, да си слагат цяла "шапка", напълнена със сурови картофи, настъргани, полети с малко оцет и добре изстискани - държат се, докато мине главоболието.

4. При кръвотечение от венците и носа същите да се жабуркат с отварка от смрадлика (2 с.л. листа се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецеждат). При кръвоизлив от черенвата до оказване на бърза лекарска помощ болният да изпие 1 пресен белтък, засилен с 1 ч. л. пепел от чиста или непрана овча вълна, с прибавка и на 5-10 зърна бяла дъвка, счукана на прах, а след това да пие по 1 чашка от 50 г отварка от червено подъбиче (вари се като отварката от смрадлика).

5. При сърбеж на тялото всеки 3 - 5 часа на болния да се прави фрикция със солена вода или с отварка от полски хвощ и листа от смрадлика - по 50 г от всяка. От тази смес се вземат 3 с.л. и в 600 г вода на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 с.л. морска сол и оцет. Или да измива местата на сърбеж с памуче, натопено в ракия или спирт.

6. Болният да отбягва да се притеснява и ядосва за дребни неща, а през всичкото време да си тананика весели мелодии.