Тромбозата е частично или пълно запушване на артерия или вена с кръвен съсирек, който се е образувал на определено място в съда. По-често се среща тромбоза на вените.

Причини. Смутено кръвосъсирване, силно изтощение, инфекциозни заболявания, стеснение или разширение на кръвоносните съдове.

Признаци. Те са различни според това коя артерия или вена е засегната. Могат да бъдат засегнати артериите или вените на крайниците или на някои органи. При тромбоза на крайниците се явяват болки в съответната част, студенина и бледност, оток. Когато са засегнати кръвоносните съдове на мозъка, настъпват паралитични явления, на сърцето - инфаркт, и т. н.

Лечение. Болнично.

Народното лечение е като при хроничен флебит, със следната добавка. Вечер болният да се лекува с пиявици или пък с топла лапа (37С) от печен кромид лук, след това обелен, полуизстискан и засилен със 7-10 сини сливи (от тези за компот, смачкани без костилките) и леко поръсен с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата). Едновременно се правят и всички други приложения, дадени на хроничен флебит.

Сутрин. Върху засегнатия крайник да се постави компрес от 4 хасени парчета, натопени и топла отварка от живовляк широколистен (листа) - 5 с. л. листа се запарват с 600 г вряща вода, вари се 5 минути и като изстине, се прецежда: държи се 4 часа и се заменя с друг. Освен казаното да се има предвид и следното:

1. При рани от тромбофлебит освен дадените вече мехлеми препоръчва се и следният домашен мехлем: чист боров катран 3 г, рафинирана сяра 3 г, рициново масло 100 г - всичко от аптеката. Приготвяне: всички продукти на тих огън в чист порцеланов съд се бъркат, докато се сгъстят на мехлем, без да завират.

2. При тромбофлебит болният да лежи в кревата с повдигнат крак. След това бавно да става от леглото, и то така: 1 до 3 дни прави опит за сядане и бавно спускане на краката, като ги държи в отпуснато положение на пода за 5-10 минути и отово ги вдига на кревата. След това 2-3 дни прави внимателно опити в присъствието на близък човек да стои подпрян на рамото му или на гърба на стола 5 минути и след това да ходи малко с поддръжката на един или двама души, за да не би да залети и си разбие главата. Щом като се почувства по-стабилен, може да усили опитите си, и то след като си набави гумен чорап за болния крак.