Сифилитично възпаление на аортата се среща повече при хора на средна възраст, и то два пъти по-често у мъжете.

Причини. Заразяване и боледуване от сифилис.

Признаци. Болестта започва и се развива незабелязано. Болният се оплаква от главоболие, безсъние, неопределени болки зад гръдната кост, понякога затруднено дишане. Може да се наблюдават и явления на гръдна жаба. Понякога болният се събужда малко време след като е заспал, усеща изведнъж силен задух, болка в гърдите. Това трае около 1/4 час, след което се успокоява, изкарва слизести храчки.

Самостоятелното възпаление на аортата се изразява в силни болки в гърба от лявата страна редом с гръбначния стълб. При това болният има и треска.

Лечение. То се състои в лечение на основната болест. Освен това сутрин и на обяд преди ядене на болния да се поставя коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода, съчетан едновременно с млечен компрес (с извара) на гръдната кост и "мокри чорапи" - държат се 2-3 часа. Вечер преди лягане се правят същите процедури - държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

При силна треска след компресите се облича и "мокра риза", държи се 2 часа, след нея се правят фрикция с хладка вода и изтриване до сухо.

Освен това трябва болните първите 1-2 вечери подред да си правят топла клизма (37С) най-добре с чай от лайка, а след това всяка вечер и по една хладка клизма (32С), да избягват резки промени на температурата. Да не извършват тежка физическа работа, да не ходят много, да избягват вълненията и тревогите.

Вътрешно. Както при сърдечна астма, с добавка сутрин и вечер на гладен стомах болният да взема по 1 ч. л. краве масло, (несолено) с мед.

Диета. Природосъобразна, с повече плодове (череши, сливи, ябълки, круши, грозде), тиква - варена и печена, зеленчуци, салати и кисело мляко със счукан чеснов лук.