25°C   София
 

Възпалението на артериите (артериит) бива остро инфекциозно (алергично) и хронично.

Причини. Боледуване от шарка (сипаница), остър ставен ревматизъм, родилна треска и др.

Признаци. Повредите засягат предимно вътрешната страна на артериите, която се втвърдява постепенно. Болестта започва бавно с поява на болки в областта на възпалената артерия. Болките се усилват при движение и натиск.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 с. л. смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми, счукани на каша, 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени заедно с корите и месото, но без семките, с прибавка на 12 г валерианова тинктура и 12 г тинктура от глог.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г от 12-те билки: агримония, борови връхчета, бял равнец, великденче, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк (тесен), листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа, френско грозде (листа и плод) и червена хвойна (зърна) - по 30 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не!

Преди обяд и вечеря като предястие болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид (пече се като ябълки без захар и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргана целина по равни части (при липса на такива може и с настъргани моркови) и малко чист зехтин и чист винен оцет по вкус. Може и обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби.

На обяд заедно с другата храна болният може да изяжда и 100 г младо месо: агнешко, птица или прясна риба. Безмесна вечеря: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. След закуска, обяд и вечеря като десерт да взема по 1 с. л. от следната смес: 300 г лимони, разрязани на 2 парчета, разбъркани и смлени на машина за месо с корите, но без семките, разбъркани с 500 г пудра захар, и след това 1 чашка домашна боза, приготвена от 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 ч. л. шипково брашно, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар, за да стане сладко като боза.

III. Два часа след ядене да взема по 1 с. л. сироп от живовляк (широколистен) и борови връхчета - 5 с. л. листа от живовляк и 5 с. л. борови връхчета в 1500 г вода на тих огън се варят 30 минути, след това се прибавят 1 с. л. семе от керевиз, счукано на ситно, и 300 г мед - вари се 10 минути и като изстине, се прецежда през цедка.

IV. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с. л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

V. Една-две вечери поред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 с. л. се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда).

Ако болният няма температура, да си направи парна баня с чай от лайка (5-10 минути). Следват изтриване на лицето с влажна и суха кърпа, редуваща баня на краката до под коленете (42С за 30 сек, 22С за 3 сек - 25 пъти), разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета (спираловидно) с памуче, натопено в хладка отварка от орехова шума (1 стиска шума в 1 л вода се вари 10 минути, като изстине, се прецежда).

Едновременно на засегнатите места се поставят компреси от 4 парчета, натопени в хладка отварка от дъбова кора (10 с. л. нарязана на ситно кора в 2 л вода на тих огън се вари 30 минути и като изстине, се прецежда).

На главата се поставя цяла "шапка" от тънко хасе, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 9-12 с. л. диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова с. л. пресни корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани на каша); държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Ако болният има висока температура, да му се постави коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, едновременно съчетан и с "шапка" на главата от тънко хасе, напълнена със сурови и настъргани картофи, полети с 50 г оцет (киснат в него 1/2 час), отгоре се поставят вестник и вълнена шапка; държи се до сутринта или докато спадне температурата.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея", последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания и бавни издишвания (вж. том I, "Домашна гимнастика"). Същите упражнения се повтарят преди обяд.

Важни добавки.

1. Болният орган да се остави в абсолютна почивка, затова да се отбягват излишните движения.

2. След преминаване на възпалението на артериите добре е болният в продължение на 1-2 месеца сутрин и вечер да прави коремна баня (30С за 10-20 минути).ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...