I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 ч.л. настойка от 10 г истинска бяла дъвка (сакъз или мастика). Счуква се ситно и в 500 г зехтин на водна баня на тих огън ври 30 мин, като непрекъснато се бърка, за да се разтопи добре дъвката. Като изстине, се прецежда и се засилва с 5 г чист терпентин (от аптеката). Разбърква се, за да стане хубава смес.

II. Десет минути след настойката 2 часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се пие по 30 мл отвара от:

Босилек 50 г

Бял равнец 25 г

Живовлек - широклистен 25 г

Леска - лист 25 т

Горска ягода - лист 25 г

Подбел 25 г

Сладко коренче 25 г

Смрадлика 25 г

Тополови листа 25 г

От горната билкова смес, добре разбъркана, се вземат 2 с.л., към които се прибавят и 2 с.л. мед и се запарват в 600 мл кипяща вода. Врят на тих огън още 10 мин и като изстине, се прецежда. Държи се на студено, за да не вкисне.

III. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: парна баня на главата с чай от бъзов цвят или чай от лайка с прибавка на 1 ч. лъжичка чист пчелен мед. След това да се облече на голо "жилетка", ушита от тънко хасе на 4 джоба (от ключицата до ребрата) с хоризонтални тегели, широки 1 см, напълнени със смес от: готварска сол и рафинирана сяра на прах (с телесна температура) в пропорция 5 с.л. сол, 1 с.л. сяра. Сваля се сутринта и тялото се изтрива с памуче, натопено в камфоров спирт.

IV. Важни добавки:

1. В спалнята на детето да има винаги два букета от борови клонки, които да се сменят на 10 дни с нови.

2. През вечер да се дава компот от смокини, сварени в 500 мл прясно мляко (10-15 смокини и 3 с.л. захар или мед, вари се до омекване на смокините). Този компот дава спокоен сън и предпазва от кашлица и пристъпи.

3. След хранене да се дава по 1 ч.л. смес от 500 г мед (врял на водна баня 10 мин, за да не дразни кашлицата), 50 г ленено брашно и 10 г исиот - корени, стрити на прах.