При хронично възпаление на сливиците:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. смес от 1 белтък от прясно яйце, добре разбъркан с 6 равни ч.л. пудра захар и сока от 1 лимон;

II. Двадесет минути след сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл запарка от: 30 обелени и нарязани ситно чесънчета и 1 пълна с.л. маточина. Запарват се с 300 мл кипяща вода, захлупено кисне цяла нощ и на сутринта се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Пие се подсладено с мед, врял на водна баня 10 минути. Чесънът има силно антисептично свойство и е много полезен в този случай.

III. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 ч. лъжичка смес от: 500 г мед, врял на водна баня 10 мин, добре разбъркан със сока на 3 лимона.

IV. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: инхалация или вдишване на парата, образувана от кипенето на 150 мл вода с 1 ч. лъжичка сода бикарбонат; или парна баня на главата с чай от лайка, засилен с по 1 суп. лъжица чист пчелен мед и сода бикарбонат с продължителност около 10 мин.

Следват сухо изтриване на лицето и гореща баня на краката със същата отвара с продължителност 5 минути, сухо изтриване и налагане на гърлото заедно със сливиците със загреваещ компрес от 4 хасени парчета, натопени в камфоров спирт, наполовина разреден с хладка вода, или в обикновена ракия. Изстискват се добре и преди поставянето се поръсват с малко черен пипер. Отгоре се слагат мушама и вълнен шал.

Добавки:

1. Вместо вода да се пие отвара от бял равнец, лайка и подбел. По 1 суп. лъжица от трите се запарва с 500 мл кипяща вода, ври 5 минути и като изстине, се прецежда.

2. След всяко ядене да се прави гаргара с отвара от анасон - семе. 1 ч. лъжичка се запарва с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда.

3. При силна пресипналост на гласа, стигаща до загубата му, е много полезно сутрин 5-10 мин след ядене да се прави гаргара с 1 суп. лъжица чист винен оцет.

4. При висока температура цялото тяло да се разтрие със смес от: 1 пресен белтък от яйце, 1 суп. лъжица ракия, 2 суп. лъжици оцет, 1 равна ч. лъжичка сода бикарбонат и 1 ч. лъжичка счукан чесън, последвано от сухо увиване за по-добро изпотяване.

5. При чести ангини е желателно да се прави изтриване на сливиците (през устата) - от бузата към гръкляна с добре измит пръст, увит в чиста марля, натопена в сока на суров кромид лук; или в нишадър на прах, след което да се прави гаргара с разтвор от сода бикарбонат (200 мл вода и 1/4 ч. лъжичка сода); или със солен разтвор (200 мл преварена вода и 1 ч. лъжичка сол); или с 200 мл чай от лайка, засилен с 1/4 ч. лъжичка нишадър.