5-сантиметров тумор в бъбрека на 64-годишна пациентка беше изпарен, а органът - запазен. Това стана в клиниката по урология на УМБАЛ "Пловдив" под ръководството на нейния шеф проф. Димитър Шишков.

"Става дума за лапароскопска операция, направена с най-модерния лазер, на който направих инструмент за въвеждане на лазерното влакно в коремната кухина", посочи той. Туморът бил локализиран в долния полюс на левия бъбрек. Хирургът извършил парциална резекция, като съхранил 2/3 от органа и сега той продължавал да функционира. Процедурата продължила около 2,5 часа.

Жената е 12-ят случай, лекуван по този начин в клиниката. След интервенцията тя е в добро общо състояние. "Всички оперирани болни досега са успешни, което ни даде основание да съобщим положителните резултати", посочи Шишков. По думите му пациентите нямат рецидиви, а туморите се наблюдават активно на всеки 6 месеца.

Проф. Шишков отбеляза, че лазерно изпаряване на тумор от бъбрек се извършва за първи път в България в клиниката, която той оглавява. Ефектът от тази терапия е минимално кървене, което се спира от самия лазер и същевременно елиминира раковото образувание.