Новосформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили ще подпомага министъра на здравеопазването за ограничаване на разпространението на заболяването, съобщи ведомството.

Към момента са съобщени 463 случая на морбили. София-област води със 165 заболели. В Благоевградска няма нови случаи към отчетените до събота 136 деца и възрастни. В  София-град  са 134. По 6-има са инфектираните в Пазарджик и Перник, в Бургас – 5-има, във Велико Търново и Кюстендил – по 4-има. Засега Ловеч, Монтана и Пловдив влизат в статистиката само с по 1 заболял.

През последната 16 седмица на 2019 г. най-много случаи са съобщени от София-град -30 нови болни, основно от периферните квартали. В София-област с шарка са диагностицирани 16 души, о в област Благоевград – 12.

Най-засегната възрастова група са децата от 1 до 4 г., следвана от 5-9-годишните. Малко над 90 са бебетата под 13-месечна възраст, при които не е проведена имунизация поради недостигната ваксинална възраст. Но до момента са се разболяла и 41 българи над 35 г., сочат данните на епидемиолозите.

Има и заболял персонал в лечебни заведения. 

Министерството на здравеопазването още след първите регистрирани случаи на морбили в страната даде указания до Регионалните здравни инспекции медицинският персонал на лечебните заведения, обслужващ заболели от морбили, да е с данни за имунитет срещу заболяването, а при тези, които нямат антитела, да се имунизират с трикомпонентна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Дадени са указания и за стриктно прилагане и спазване на противоепидемичните мерки за недопускане на вътреболнично разпространение на морбили, изтъква ведомството.

За засилване на контрола е разпоредено на общопрактикуващите лекари да извършат преглед на пациентските листи за неимунизирани деца и за приоритетно обхващане на всички подлежащи. При разминаване на данните проучване за наличието на имунитет срещу морбили, паротит и рубеола ще покаже дали децата са реално имунизирани.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола след навършване на 13-месечна възраст и реимунизация срещу същите инфекции на 12-годишна възраст.

Министерството призова за пореден път всички родителите да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.