Средства при панкреатит:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене при повръщане да се взема едно от дадените по-долу средства:

1. Смес от: пресен яйчен белтък, 1 суп. лъжица чист коняк и сок от 1/2 лимон.

2. По 1 с.л. смес от: 500 мл гроздова ракия, 500 г зехтин и по 10 г камфор на прах и нишадър на прах.

II. Двадесет минути след едно от горните средства (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Мента - пиперита

Жълт кантарион

Червен кантарион

Бял равнец

Жълт равнец

Лайка

От тази билкова смес се вземат 2 с.л., добавя се 1/2 ч.л. дилянка - корени, запарват се с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда.

III. Диета: За предпочитане е вегетарианска храна, млечно-растителна, топла, но не гореща. Храната да е слабо солена и умерено подкиселена с лимон или винен оцет. Желателно е да се използва зехтин, вместо олио. Може да се яде и обикновена храна, но без свинско, овнешко, говеждо и консервирани меса и риби. Храната трябва да е сдъвкана до пълното й втечняване. Люто, алкохол и тютюн - не!

Преди обед и вечеря като предястие да се яде по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълка, но без захар и да се яде без хляб. Той отстранява болките и киселините в стомаха. На обед заедно с другата храна може да се яде и по 100 г пресно месо от агне, теле, пиле или прясна риба. Полезни са: спанак, коприва, зеле, картофи, целина, моркови, магданоз, грах, ориз, пшеница и др.

Безмесна вечеря: кисело мляко с 1-2 суп. лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб, прясна несолена извара. След обед и вечеря при наличие на газове и подуване на корема да се взема по 1 ч. лъжичка пепел от овъглен до черно картоф (1 суров необелен картоф се нарязва на тънки резенчета и се пече, докато почернее като въглен, след което се стрива на прах и се съхранява), разбъркан с 1 ч. лъжичка чист пчелен мед.

След това да се взема по 1-2 ч.л. бъзов мармалад с 1/4 ч.л. прах от яйчени черупки. При чести хълцания да се взема по 1/2 ч. лъжичка ситна захар с няколко капки оцет и да се залепи над пъпа на мястото на слънчевия възел) 1/2 глава кромид лук, разрязан напречно и поръсен откъм отрязаната страна с върха на ножа с камфор на прах. Залепва се с две лепенки и се слага бинт, за да я държи.

IV. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 ч. лъжичка смес от: 500 г чист пчелен мед, 250 г чист зехтин и 250 мл прясно изцеден лимонов сок.

V. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: парен компрес на долната част на корема (от пъпа надолу), който изцяло да покрие черния дроб, панкреаса и далака, с торбичка, напълнена с търпимо горещи картофи, сварени на пара и смачкани с люспите на каша; или с полусварен ечемик (врял само 10 мин, за да може да се използва 2-3 вечери поред). Отгоре се поставя найлон и се държи 10-20 мин (докато изстине). Следва поставяне на коремен компрес с 4 хасени парчета, натопени в топла отвара от: джоджен (2 с.л. се запарват с 500 мл кипяща вода, врят 5 минути и като изстине, се прецежда).

VI. Важни добавки:

1. При силни болки в корема се препоръчва да се изпие 150 мл прясно мляко, разбъркано с 1 ч. лъжичка сода бикарбонат, да се легне по гръб с възглавница под кръста и да се направи коремен компрес от 5-6 хасени парчета, натопени в търпимо гореща вода, добре изстискани. Като изстинат, отново се потопяват в горещата вода и така, докато болката премине. Ако болките са постоянни, към горното да се добави вземането редовно по 1 ч. лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 500 г чист зехтин, 3 цели пресни яйца, 3 с.л. жълт кантарион на прах и 3 лимона, смлени с корите, но без семките.

Яйцата се разбъркват, докато станат на пяна, прибавя се медът (ако е захаросан, се стопява на водна баня) и се разбърква добре, после се изсипват смлените лимони и жълтият кантарион и цялата смес пак се разбърква добре, за да не се пресече. Накрая се добавя зехтинът на капки, както се прави майонеза и бъркането продължава, докато сместа поеме целия зехтин. За да се избегне пресичането на сместа, добре е бъркането да продължи около час. При вземането на тази смес е необходимо да се спазват точни часове:

Първо вземане - между 0 часа и 1 часа през нощта

Второ вземане -между 5 и 6 часа сутринта

Трето вземане - 30 мин. след сутрешна закуска

Вземането на сместа не отменя вземането на дадените по плана отвари.

2. При неочаквано свиване от болки в корема може да се изпие 1 ч.ч. топло прясно мляко, сварено с 1/2 ч.л. семе от копър или семе от кимион. Врят 10 мин и се прецежда.