Средства за пречистване на черния дроб:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минутеи преди ядене да се взема по 1 с.л. настойка от: 500 г зехтин, 300 г листа от магданоз, нарязани ситно, 300 г нарязани лимони с корите се поставят в подходящ съд и на водна баня на тих огън ври 1 час. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след настойката и два часа и десет минути след ядене (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Агримония

Бял равнец

Върбинка

Мащерка

Овчарска торбичка

Синя тинтява

Цикория - корен

Глухарче

От горната билкова смес се вземат 2 с.л. и 1 ч.л. червена хвойна - зърна, запарват се с 500 мл кипяща вода, врят на тих огън 15 мин и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 смокиня с 1 резенче лимон от следната смес : 5 лимона се нарязват по дължината (с корите) на по 8 парчета всеки и 20 сушени смокини се разрязват на по две и се смесват. Поръсват се с 1/2 ч. лъжичка печена стипца и 1 ч. лъжичка ревент (билката се нарича още ревен или равен), заливат се с чист винен оцет, така че цялата смес да се покрие, и се оставят два дни, за да попие оцетът. От тази смес се вземат две дози с прекъсване от 2 седмици между тях.

Забележка: по време на двуседмичната почивка да се взема по 1 суп. лъжица смес от: 600 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише заедно с дръжките, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на каша, и 3 месести лимона, смлени с корите, но без семките.