II. Десет минути след сиропа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от: 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, по 1с.л. корени от коприва, корени от магданоз и овесени зърна в 1200 мл вода ври 20 мин. След това се прибавят 3 суп. лъжици от следната билкова смес:

Агримония

Борови връхчета

Исландски лишей

Маточина

Спирея

Росопас

Смил

Бяла черница - лист

(Вземат се по 50 г от всяка билка). Ври 10 мин и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон на вкус.

ІII. Вечер преди лягане главата да се измие с топла отвара от корените на коприва /4 с.л. в 1 л вода, ври на тих огън 30 мин и веднага се прецежда), последвана от натриване корените на косата с печена хума, стрита на прах, размита с малко оцет и вода, за да стане на каша.

Добавки:

1. Сутрин на закуска да се яде пшеничена каша. Начин на приготвяне: вземат се 100 г пшеница, измива се със студена вода и изплувалите над водата зърна се изхвърлят. Водата се излива и се оставя само толкова, колкото да покрие зърната. След това съдът се покрива с една тъмна салфетка и се оставя на топло. След 20-24 часа пшеницата пораства с 1-2 мм, изплаква се с хладка вода, леко се изстисква от останалата вода и се смила на кафемелачка. Към получената каша може да се прибави прясно мляко, сироп от чист пчелен мед, настъргани ябълки или моркови. При желание същата каша може да се яде и на вечеря.

2. Много полезна за растежа на косата е следната настойка, която сутрин трябва да се втрива с пръсти в корените на косата.

1. Коприва - корени 150 г

2. Репей - корени 50 г

3. Чемерика - корени 25 г

4. Кукуряк - корени 25 г

5. Чувен - корени 25 г

6. Мащерка 25 г

7. Лавандула 25 г

8. Лазаркиня 20 г

9. Бръшлян 10 г (10 листа)

10. Зокум 10 г (10 листа)

Тази билкова смес се поставя в 1500 мл вода и 500 мл чист винен оцет и на водна баня на тих огън ври 30 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Втрива се 4 дни, на 5-ия ден косата или оголените места се намазват с несолена свинска мас и т.н. в продължение на 2 месеца.