І. Сутрин, обед, вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. прясна бирена мая, разредена с плодов сок според сезона и малко лимонов сок на вкус.

ІI. Десет минути след горното (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Агримония

Бял равнец

Жълт кантарион

Живовлек - широколистен

Жълт равнец

Лазаркиня

Горска ягода – лист

Гръцка коприва

Френско грозде - лист

Цариче

От горната билкова смес се вземат 2 с.л. и 1 ч.л. червена хвойна - зърна, запарват се в 500 мл кипяща вода, ври 10 мин на тих огън и като изстине, се прецежда. Пие се с мед и лимон на вкус.

ІІІ. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: при запек, дори и еднодневен, да се прави клизма с 500 мл топла вода, последвана от парна баня на лицето с чай от лайка с продължителност 5-10 минути. След това на лицето се слага „маска”, ушита от две парчета тензух или тънко хасе с отвори за очите, носа и устата, напълнена с едно от дадените по-долу средства:

1.Топъл (36С) гъсто замесен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа, за да се тегли по-добре), забъркан с топло мляко, не с вода.

2.Топла прясна несолена извара, приготвена като прясното мляко, се пресича с 1 ч.л. кисело мляко.

3.На „маската” от вътрешната страна се тропосват парчета, леко намазани със следния козметичен мехлем: 1 жълтък от прясно яйце се разбърква добре с по 1 с.л. чист пчелен мед и бяло брашно и 1/2 ч. л. чист зехтин. Всичко това се бърка на тих огън, докато се сгъсти като мехлем, но без да завира.

Добавки:

1. Особено полезни са: лимони, портокали, мандарини, ягоди, череши, ябълки и касис, а от зеленчуците карфиол (цветно зеле), домати, магданоз, хрян. Храната да е добре хомогенизирана преди да се глътне (до пълно втечняване), защото доброто сдъвкване на храната е от голяма полза за пречистване на кръвта.

2. След обед и вечеря да се взема по 1 ч.л. смес от: 500 г чист пчелен мед, добре разбъркан с 20 г рафинирана сяра на прах.

3. За освежаване на лицето от голяма полза е да се слага маска, приготвена по следния начин: лицето се намазва с дебел пласт от настъргана краставица, държи се 30 мин в легнало положение. След това леко и до сухо се изтрива лицето с мека кърпа; или се измива с отвара от житни или бадемови трици.

4. За омекване на кожата да се използва чист зехтин или бадемово масло.