Строфулусът е често явление при деца, които са чувствителни към белтъчини - месо, яйца и др. Тези храни причиняват копривна треска, която при повторение се затвърдява и дава добра почва за настаняване на дълготраен обрив, особено в седалищната област.

Има три кожни болести у кърмачетата и малките деца, които са близки по произход и се преливат една в друга - копривна треска (уртикария), строфулус и екзема. И трите се дължат на неподходящо хранене - прехранване, даване на нецелесъобразна, тлъста храна на детето или на такава, към която то е свръхчувствително.

Признаци. По кожата, особено по крайниците и седалището, се явяват малки пъпчици, които понякога се превръщат в мехурчета. Кърмачетата имат силен сърбеж по кожата, затова се чешат много и я разраняват.

Лечението се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма. За целта да се приложи лечението при копривната треска (уртикария) у децата.

Диета. На нея да се обърне особено внимание. Яйца на болното да не се дават, а прясно мляко да се замени с овесено мляко. За да не се повтори болестта, е нужно да се избягват грешките в храненето. Тук даваме режим за дете на тази възраст, което има склонност към такива кожни болести.

Сутрин - закуска с липов чай, мед, хляб или кифла с несолено (изкиснато) сирене.

Втора закуска в 10 часа - 200 г грозде, добре изкиснато в оцетена вода.

Обяд - супа от зеленчуци, пюре от зеленчуци (но не зеле, леща или сух фасул) и компоти.

Следобедна закуска в 16 часа - овесено мляко.

Вечеря в 19 часа - каша от овесени ядки, печена ябълка (или круша), изкиснато сирене, компот от дюли, квасено мляко и пр.

Детето няма да преяжда, ще яде умерено и главно най-разнообразна зеленчукова и плодова храна. Особено през есента и до декември да се използват плодовете в широк размер.

Детето не бива да употребява месо и риба; сол в яденето да се поставя много малко. Да се внимава добре да сдъвква храната; да ходи редовно по нужда; да не се чеше; да спи в хладна стая при отворен прозорец или в добре проветрена стая.