30°C   София
 

Създава модната днес лечебна система Юан Гонг

През 2012 г. известният китайският майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг като създава Юан Гонг - една нова, свръхефективна система от 9 метода. През 2017 г. първите два от тях бяха представени за първи път в България. Тази година през май третият метод от Юан Гонг също ще пристигне у нас.

Чигонг системите, познати днес, са много и за новака не е лесно да се ориентира. Тази древна система от оздравителни упражнения има повече от 5000-годишна история. За толкова време не само са били създадени различни системи от упражнения, но съществуващите са били постоянно модифицирани и адаптирани за новите поколения и растящите нужди на хората. На практика всеки, който добре познава законите на чи, би могъл да създаде система от упражнения. Сред популярните днес има автентично древни, има такива, които донякъде се придържат към традицията, а има и много силно модифицирани или новосъздадени. Кои са за предпочитане?

Чигонг майсторите не изпускат никаква новост в техния занаят. Ако разполагат с достатъчно ефективна и безопасна система, те не биха губили време да измислят нова. Но ако познатите системи се пропукват по някои важни показатели, по-добре ще е или да се усъвършенстват, или да се измисли нова.

Кои са тези важни показатели?

Те също се променяли с времето. В миналото един от тях е бил секретността: чигонг не винаги е бил достъпен за масово ползване, както е сега. Бил е занимание за елита и за храмовите хора. Учениците се подбирали внимателно, а до кои тайни методи ще имат достъп било въпрос. Китайският чигонг бум през 80-те г. на ХХ век повдигна малко завесата: след като чигонг вълна заля страната, властта прецени, че е рано да се обнародват всички традиционни знания. Чигонг бе забранен и мина в пореден период на нелегалност. Само традиционната китайска медицина остана да защитава старата медицинска слава на страната. Сега в Китай започва ново, но бавно размразяване на чигонг традицията.

Извън Китай обаче чигонг преживява небивал разцвет. Някой медии го обявяват за "нова йога", други твърдят, че ще задмине популярността на повечето практики за фитнес и здраве.

Това може да се очаква: когато става дума за здраве, всеки търси онова, което е най-ефективно и безопасно, т.е. помага без странични ефекти. В момент, когато популярността на чигонг извън Китай мощно набира скорост, на сцената излиза една съвършено нова система, модерна, достъпна и ефективна. Наречена Юан Гонг, тя събира "каймака" на древния и модерния чигонг в едно: поредица от 9 свързани помежду си метода, 4 от които използват физически движения, останалите са медитативни. Нейн създател е китайският чигонг майстор и чи терапевт Юан Тзе. Целта на Юан Тзе е да максимализира ефектите на чи терапията чрез специална серия от упражнения, които лекуват не само плътта, но и духа.

Кой е Юан Тзе?

Неговото рождено име е Бин Лиу, четвърто дете в незаможно китайско семейство. Лиу прекарал първите 4 г. от живота си в даоистки храм. Там го дали с надежда бебето да оцелее, защото отказвало да яде от деня на раждането си. Лиу не само оцелял, но пораснал здрав и прав, закърмен със страстна жажда за самоусъвършенстване. Вместо в училище, той прекарвал времето си с майстори по бойни изкуства. Те, както е знайно в Китай, много често са и майстори лечители, защото двете изкуства имат обща база, законите на чи. Покрай бойните умения неговите учители му предали и лечителските, но по-важното - предали му знания за чи, които не всеки днешен чигонг майстор знае.

Съвсем млад Бин Лиу вече бил превъзходен чигонг майстор и чи терапевт. Изучил всички тънкости на традиционната китайска медицина, но продължавал да търси неоткрити или неизползвани ресурси в китайската култура. Продължавал да учи от майстори отшелници, заровил се в древните философи, чийто книги много често съдържат и медицински знания. През 2012 г. Юан Тзе, по това време вече жител на Нова Зеландия, представя на света нова чигонг система.

Юан Гонг е последна вариация на вековна традиция, която цели да събера в едно най-доброто в областта. Под "най-добро" днес разбираме ефективна, безопасна, достъпна, приятна и лесна за изпълнение система.

Прегледът на съществуващите чигонг системи в света убедил Юан Тзе, че тези 5 аспекта рядко са налице заедно в съществуващите системи: някои чигонг упражнения са ефективни, но трудни за изпълнение; други са лесни, но малко ефективни.

Юан Тзе посветил много самотни часове на проучване и композиране на новата система. Последвал период на проба - изпитал всеки елемент от новия чигонг първо върху себе си, за да се увери в неговата безопасност и ефективност.

Когато я представя за първи път на своите ученици през 1912 г. на тренировъчен лагер в Швеция, Юан Тзе не само предлага една много усъвършенствувана чигонг система, но и такава, която съдържа много елементи, държани векове в тайна.

Два от методите на тази система бяха представени за първи път през 2017 г. в България от ученика на Юан Тзе Владо Рашев. Тази година Рашев представя третия метод на Юан Гонг пак за първи път в България. За прилагането му не се иска друго освен желание и минимално ниво на физическа мобилност.

Ако сте сред онези, които от 2017 г. до сега практикувате първите два Юан Гонг метода всеки ден, вече знаете какъв огромен лечебен потенциал се крие в тоя традиционен китайски лечителски метод. На адрес renxueinternational.com можете да прочетете (на английски) свидетелствата на хора от различни страни, които са се излекували вече благодарение на редовна практика на Юан Гонг. Десетки дипломирани Юан Гонг инструктори и чи терапевти от различни националности практикуват днес системата в повече от 30 страни.

Владо Рашев завършва успешно три курса на обучение при Юан Тзе. Междувременно създава и своя Юан Гонг школа, която включва не само чигонг занимания, но и чи терапия. Въпреки солидната си инструкторска и терапевтична практика Рашев продължава да упражнява Юан Гонг всеки ден, да усъвършенства лечителските си умения и да култивира цялостно живота си, така както това продължава да прави и неговият учител Юан Тзе.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Аби Кланси е най-секси мамчето! Жената на Питър Крауч показа уникално тяло, след като роди четвъртото си дете. Само шест седмици по-късно красавицата няма грам излишно тегло и бързо се похвали със секси снимка по бански. Феновете на Аби са в истински шок и не могат да повярват как може да изглежда по този начин.

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Разработка на американски учени от университета в Масачузетс им позволи за пръв път в света да получат течен магнит, съобщи в. "Мейл он сънди". Откритието се счита за пробив в науката, тъй като течният магнит запазва свойствата си дори при промяна на формата. Той ще позволи на учените в бъдеще да могат да конструират течни роботи, предаде БТА.

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват

Истинска сватба вдигнаха на поляните на Рожен двама млади българи, които живеят в Германия.Марин Василев от Тетевен предложи на Никол Истаткова от София на колене, подавайки й пръстен пред очите на кумовете Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик. Всички живеят в Германия. Решават да дойдат в народни носии на събора на Рожен и