При деца е възможно да настъпи разрушаване на тазобедрените стави.

Признаци. Болното ходи с изпъчен напред корем, чувства болки в тазобедрената става и с развитието на болестта все повече накуцва, докато най-после отбягва и да ходи.

Предсказание. Заболяването е много сериозно.

Лечение. То е болнично. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болното да взема по 1-2 ч.л. (според възрастта) настойка от 3 цели пресни яйца и др. (както при размекване на костите).

II. 10 мин след настойката да се изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, пача трева, спирея, росопас и смил - по 50 г от всяка. Две пълни с.л. от тази смес с 1 ч.л. червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и се варят на тих огън; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска (млечно-растителна) храна с повече плодове и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното).

Сутрин на закуска болният да изпива 1 чашка овесено мляко (2 с.л. овес, очистен и измит, се вари в 600 г вода 30 мин и се прецежда чрез изстискване), засилено с 1 ч.л. счукани орехи, 1 с.л. мед и една филийка ръжен хляб. Преди обяд като предястие да се изяждат 1-2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълка и се яде без хляб).

На обяд заедно с другата храна (винаги придружена със салата от червен кромид лук и магданоз по равни части и по малко от други любими салати с чист винен оцет и чист зехтин) може да изяжда и 50-100 г крехко месо от агне, теле, пиле или прясна риба.

Безмесна вечеря - кисело мляко с 1-2 ч.л. сурова настъргана целина, зеленчукови пюрета и тестени ястия, компоти и сурови плодове.

След обяд и вечеря да се изяжда следната смес: 1 ч.л. бъзов мармалад с 1/4 - 1/2 изравнена ч.л. рафинирана сяра и 1/4 ч.л. прах от опечен до бежов цвят джолан от теле, стрит на прах; след това да се изпие 1 кафена чашка от отварката, дадена по-долу вместо вода.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие следната отварка: 5 ореха, счукани с ядките и черупките, и 3 с.л. корени от обикновена коприва се варят в 1 л вода 20 мин, след това се прибавя по 1 с.л. жълт кантарион, жълт равнец и широколистен живовляк (листа), мед и 1/2 лимон; вари се 10 мин и като изстине, се цеди.

III. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от отварката по точка II.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 200-500 г топла вода, последвана от парен компрес на кръста и целия таз заедно с тазобедрените стави (една торбичка от тънко хасе (60/30 см), ушита на тегели, по 2 см широки, напълнена със смес от 3 кг ситен чист промит пясък и 1 кг морска сол, загрети до търпима горещина и проверени на бузата), с продължителност 15-20 мин; след това болната става да се налага две вечери поред с торбичка от същото хасе, напълнена с топъл (37С) пресен и гъст селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 3-5 с.л. диви кестени, настъргани с кората, 5-9 сини сливи, смачкани без костилките, 1/2 ч.л. сяра на прах и 1/4 ч.л. нишадър (от аптеката); на корема (отпред) се слага компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от бял равнец; на главата - "шапка" от суров зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а върху него - вълнена шапка; следващите две вечери поред - топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан, засилен с 9-12 сини сливи, смачкани без костилките, 1 ч.л. пудра захар, 1/2 ч.л. сяра, 1/4 лъжичка нишадър на прах и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, компрес на корема и "шапка" от зелен лист от прясно зеле, както по-горе, държат се до сутринта.

V. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на корема, кръста и ставите, сухо изтриване и носене през целия ден на болната става мушама от хаваджива (20/20 см) с тропосано върху нея парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша кожата. Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се заменя с нова.

Неделя. Почивка от всичко; носи се само мушамата от хаваджива.

Важни добавки

1. Лапите може да се използват 2 вечери поред, като квасът се засилва на другата вечер с 2 с.л. нов квас за нова ферментация.

2. По време на лечението повече да се лежи, а по-малко да се ходи, и то само с патерици, за да не се пречи на лечението.

3 От майката се иска голямо търпение, за да се стигне до подобрения.