10°C   София
 

Дишането е една от най-важните функции на организма. Човек може да прекара известно време без храна, без вода, но без да диша - само няколко мин. Животът и здравето на човека зависят не само от дишането, а и от правилното дишане.

С вдишването на въздух в белите дробове на кръвта се дава кислород, без който не може да се осъществи обмяната на веществата (храненето) в клетките на тялото. При обмяната кислородът се съединява с въглерода и образува въглероден двуокис, който се отделя при издишването.

При спокойно дишане здравият човек поема около половин литър въздух и изкарва толкова навън. Понеже възрастният здрав човек диша средно около 15 пъти в минута, то така той употребява 7,5 л въздух за 1 минута; за 24 часа - около 10 000 л.

При непълноценно дишане кръвта страда от недостатъчен приток на кислород, от което пък страда повече или по-малко целият организъм.

При правилно дишане, което ще опишем по-долу, организмът получава необходимото за нормалните функции количество кислород.

Дишането оказва влияние върху всички функции на живия организъм. Правилното дишане е враг на запека, то улеснява храносмилането, като притиска диафрагмата, извършва автоматически масаж на коремните органи, действа върху черния дроб, жлъчното отделяне, червата и бъбреците, разрушава отровите и отпадъците и по този начин поддържа здравето и отдалечава настъпването на старостта.

Последиците от неправилното дишане са такива, че разстройват организма, като го подготвят за заболяване не само от хронични, но и от остри заразни болести, като например грип, ангина, дифтерит, пневмония и туберкулоза.

Когато дихателните функции се разстроят, количеството на кислорода, което се поема от кръвта, намалява, а също така и изхвърлянето на въглената киселина. Превръщането на венозната кръв в артериална става недостатъчно. Първо последствие: защитната сила спрямо болестите намалява. Значи не само микробите, но и намалените защитни сили са виновни за възникване на много от болестите. Още от първия ден на човека дишането означава живот, т. е. да дишаме значи да живеем.

* * *

Според начина на дишането различаваме ребрено (предимно у мъжете) и коремно (предимно у жените). Според дълбочината на дишането различаваме дълбоко и повърхностно. Освен това дишането бива носно и устно.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Дете обяви домашните си любимци за продажба, за да помогне на друго дете. 9-годишната Ана Мария от Димитровград реши по този начин да събере пари за лечението на момиче със злокачествено заболяване, чийто единствен шанс е скъпа терапия, предава NOVA. „На първия ми учебен ден ми ги подариха и обичам да си играя много с тях”

ПЛЪХ 5 февруари 1924 – 23 януари 1925; 24 януари 1936 – 10 февруари 1937; 10 февруари 1948 – 28 януари 1949; 28 януари 1960 – 14 февруари 1961; 15 февруари 1972 – 2 февруари 1973; 2 февруари 1984 – 19 февруари 1985; 19 февруари 1996 – 6 февруари 1997; 7 февруари 2008 – 25 януари 2009 В своята година Плъхът трябва да прави планове за бъдещето и

Eдна мила честитка за рожден ден се появи преди няколко месеца на най-четената страница в “24 часа” - “Оживление”. Написана от момиче, влюбено в своето момче. Момчето - млад офицер от Българската армия, нямаше как да види сърдечния поздрав, тъй като в този момент беше на далечна задгранична мисия. Любимата му обаче беше помислила за всичко - снима

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Трябва да се увеличат наказанията за непълнолетни при тежки престъпления, но това трябва да става разумно и балансирано, каза адвокат Марин Марковски по Би Ти Ви. Този дебат започна след случая в Галиче, когато Андрея бе убита от 17-годишния Аксел. Когато има престъпление, извършено от непълнолетен, трябва да се отчита неговата психическа и

На 72 години почина още един от великия отбор на Холандия с Йохан Кройф и Йохан Неескенс - Роб Рензенбринк. Преди няколко години той бе диагностициран с прогресивна мускулна атрофия. Крилото игра в два финала на световно - през 1974 година, когато Холандия падна с 1:2 от Германия и 4 години по-късно

Заради епидемията от пневмония, предизвикана от нов коронавирус, много китайци се отказаха от плановете си да се приберат по родните краища. Въпреки че тази година няма да успеят да се насладят на типичните за родното им място деликатеси, те могат да опитат вкусни храни от целия свят, предава "Радио Китай"