Разширение на вените на епидидима (варикоцеле) се явява към 15-ата - 25-ата година при анатомично несъвършенство на стените на семенните вени от дълго стоене на крака (келнери, продавачи, разносвачи и др.), пресилване при ходене, танци, езда на кон, велосипед,

Признаци. Развива се бавно или по-бързо. Обикновнено заболелите се оплакват от тежест в кесията на яйцата, която в едната си половина е с увеличен обем. Когато болестта напредне, болният усеща силни болки, които се разпростират от кесията към кръста. Това безпокои много някои болни, при все че болестта не е опасна. Смущенията от заболяването не са в съответствие с тежестта му: има случаи, когато грамадно варикоцеле не причинява никакви оплаквания, докато по-незначителни разширения на вените могат да се съпровождат с непоносими болки.

Усложнения. Усложненията се срещат рядко; понякога се развива флебит (възпаление на вените), който, ако не се лекува, може да даде лоши последици.

Предсказание. В повечето случаи е благоприятно.

Предпазване. Трябва да се избягват продължителното стоене, ходене, танцуване, половата преумора, онанизмът. Ако се носи бандаж за кила (херния), той трябва да бъде удобен и да не пристяга много. Освен това да не се язди кон и да не се кара велосипед.

Лечение. Общо и по начина за разширени вени. В този случай да не се правят никакви бани и компреси на краката, а само преди лягане да се обуват мокри чорапи. Едновременно се поставя и компрес на корема, а тестисите се налагат със зелени листа от зеле или от диви кестени или с хладка лапа от сурови картофи, поръсени със сол, или с компрес от 4 парчета, натопени в хладка отварка от дъбова кора. На главата се слага "шапка" от лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет; държат се цяла нощ.

За да не пречи варикоцелето на ходенето, до излекуването да се носи през целия ден суспензор (подвръзка).