Нивата на хормона кортизол, който държи човек буден, достигат пик три пъти през деня. Пиенето на кафе тогава може да навреди

С полезните свойства на кафето едва ли има човек, който да не е запознат. То е доказан естествен източник на антиоксиданти, важни за здравето, а освен това намалява и риска от развитие на редица заболявания. За да се извлече максимумът от положителните ефекти, които то има за организма обаче, консумацията му трябва да се съобрази с определени физиологични процеси, които настъпват естествено в организма. 

Така например, ако човек изпие първото си кафе, веднага след като отвори очи, се повишава рискът от развиване на т. нар. кофеинова зависимост, а освен това иначе ободряващата напитка всъщност може да предизвика и допълнителен стрес за организма. Затова според невролога д-р Стивън Милър от Медицинското училище към колежа в Дормут най-подходящото време за сутрешното кафе всъщност е около 2 часа и половина след ставането от сън.

Причина за това е производството на хормона кортизол, познат още като хормон на стреса. Той е този, който ни държи будни и енергични. Отделя се от надбъбречната жлеза при наличие на дневна светлина, а когато се стъмни, производството му се потиска и се активизира секрецията на мелатонина, което е сигнал за тялото, че е време за сън. От събуждането количеството на кортизола започва бавно да расте и достига първия си пик около час-два след като станем от леглото. След това започва да спада. Процесът се повтаря още два пъти в рамките на деня.

Така при хората, които стават около 7 ч сутрина (т.нар. чучулиги), нивата на кортизол достигат своя пик между 8 и 9 часа сутринта, след това между 12 и 13 часа и от 17,30 до 18,30 часа, показва проучване на д-р Милър. За нощните птици (совите), които стават от сън около 10 часа, съответно пиковите моменти се изместват с 3 часа. Това означава, че в тези моменти организмът е “най-буден” и приемът на кафе, съответно кофеин, тогава се обезсмисля. Чаша ароматно кафе половин час след това, когато нивата на кортизол спадат обаче, не само ще послужи за ободряване и поддържане на тонуса, но тогава ще могат да се извлекат и всички ползи на черната напитка. Последната чаша кафе обаче се препоръчва да е до 19 часа.