Отказ от вредни навици предотвратява 1 от 3 случая на опасната болест

Страхът от рак на гърдата е сред кошмарите на съвременните жени. Но малко от тях са наясно, че могат да намалят риска от него, като загърбят вредни навици и променят начина си на живот. А още по-малко имат воля за подобна промяна, която не само може да надвие рака убиец, но и прави услуга на сърцето, държи кръвната захар и холестерола под контрол.

Паниката е основателна – днес ракът на гърдата е най-често срещаният карцином при жените и второ по разпространение туморно заболяване въобще. През 2018 г. по света са регистрирани над 2 милиона нови случая според Световния фонд за изследване на този вид рак. Най-много са те в държавите от Бенелюкс – 110 на 100 000, а най-малко на островите Самоа – 80 на 100 хиляди.

А според Американската асоциация за изследване на рака прости житейски правила могат да предотвратят 1 от 3 случая на тази гибелна болест.

Редовните прегледи

имат слава на

най-ефикасен начин

за намаляване на смъртността от тази коварна болест. Колкото по-рано е открита, толкова по-лечима е тя. Но специалистите още спорят кой, как, колко често и на каква възраст трябва да се преглежда. В повечето случаи критерият е индивидуален, нужни са генетични и други изследвания, а консултацията с лекар е задължителна.

За връзката между начина на живот и рака подобни спорове няма – научно са доказани привичките, повишаващи опасността от него, особено при липса на генетична предразположеност.

Известно е и какво жената трябва (или не трябва) да прави, за да избегне този капан – например не бива да пуши, пише “Ню Йорк таймс”. От половин век тютюнопушенето драстично намалява, но дами и дори тийнейджърки, захапали цигара, все още са обичайна гледка дори и в развитите страни, пише вестникът.

10-годишно изследване сред над 102 000 млади жени в Норвегия и Швеция показа, че тези, които пушат по 10 и повече цигари на ден в продължение на над 20 години, тоест

пушачките,

са изложени на

1/3 по-висок риск

да развият рак на гърдата от останалите. А при започналите да пушат преди 15-годишна възраст рискът е почти 50 процента.

Според американското издание “Джърнъл ъв клиник онколъджи” поне 20 000 жени в САЩ са продължили да пушат и след като са диагностицирани с рак на гърдата. А онколозите твърдят, че при отказалите цигарите химиотерапията и лъчетерапията са много по-резултатни.  След като и? откриха генетична предразположеност към рак на гърдата, Анджелина Джоли си направи двойна мастектомия и се посвети на борбата с тази болест.  СНИМКИ: РОЙТЕРС

След като и? откриха генетична предразположеност към рак на гърдата, Анджелина Джоли си направи двойна мастектомия и се посвети на борбата с тази болест. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Друг важен фактор е контролирането на теглото. Когато индексът на телесната маса e 35 и повече, рискът от рак на млечната жлеза расте с до 60 на сто, установиха изследователи. А отслабването дори с 5% го намалява с 25-40 на сто.

Особено вредни са тлъстините около талията. Коремните мазнини са метаболитно активни, произвеждат растежни фактори и хормони, включително естроген, които стимулират развитието на този вид ракови клетки. “Най-важното, което жената може да направи, за да намали риска, е да избягва трупането на килограми в зряла възраст”, казва професорът от Харвард Уолтър Уилит.

Свръхтеглото

намалява шанса

да оцелееш

след рак на гърдата, макар че не е доказано дали отслабването удължава ремисията. Във всички случаи то е полезно срещу други видове рак, сърдечни болести, диабет и т.н.

Третото условие е алкохолът. Жени, които пият от 2 до 5 питиета на ден, се излагат на 40 на сто по-голяма опасност от рак на гърдата. Дори и едно питие дневно повишава риска със 7 процента.

Наскоро обявиха сензационни резултати от ново изследване: бутилка вино на седмица се равнява на 10 цигари, що се отнася до риска от този рак. Три бутилки вино седмично са опасни колкото 23 цигари.

Алкохолът влияе върху нивото на половите хормони, които повишават опасността от рак на гърдата за жени преди и след менопауза. При пациентки, лекувани от тази болест,

3-4 питиета седмично

засилват опасността

тя да се появи отново, особено при жени след менопауза и такива с наднормено тегло. Това не значи пълно въздържание – 1-2 питиета седмично може, но… само няколко пъти годишно.  Имунотерапията с Т-клетки е бъдещето на борбата с рака, включително и на млечната жлеза.

Имунотерапията с Т-клетки е бъдещето на борбата с рака, включително и на млечната жлеза.

При храненето – друга важна предпоставка за профилактика, средиземноморската диета действа отлично. Тя намалява риска с 41 на сто, зехтинът го свива с 68 на сто. Куркумата и кърито са доказани убийци на раковите клетки, както и джинджифилът, чесънът, канелата, черният и червеният пипер. Тази диета набляга върху богата на фибри храна – зеленчуци, плодове, пълнозърнесни продукти.

5% намаляване на риска от болестта убиец се постига с 10 грама фибри дневно, а препоръчителното количество е 30 грама на ден. Учени от университета в Лийдс са изследвали 35 000 жени в продължение на 7 години.

257 от тях са развили рак на гърдата и без изключение са консумирали по-малко фибри от останалите.

Особено полезна

е растителната

храна, богата

на каротеноиди

– оранжев пигмент с мощно антиоксидантно действие. Има го в морковите, чието име носи, в сладките картофи, тиквата, спанака, зелето, доматите, пъпеша.

Ролята на соята не е доказана, макар че азиатките, които я ядат в изобилие, са сред най-малко засегнатите от рак на млечната жлеза. Лекарите предупреждават, че соевата съставка изофлавон не бива да се взема като хранителна добавка, защото е с висока концентрация на растителен естроген, свързан с рака на гърдата.

Пряка връзка между млечните храни и този вид рак не е доказана, но богатите на мазнини продукти като сирене, кашкавал, сладолед също съдържат естроген.

Добре е да се гощавате с риби, богати на омега-3, вместо с протеинови продукти като червено месо, захар, сладкиши, подсладени напитки. Според американски онколози яденето на такова месо (говеждо, свинско, агнешко) трябва да се ограничи до 2 пъти седмично и въобще да се загърбят преработените колбаси – салам, наденица, бекон, хотдог. Според едно проучване всеки 100 г от тях правят риска от болестта 4% по-висок.  Екип учени от Университета на Юта начело с проф. Бенджамин Спайк (вляво) разработи наскоро първата подробна молекулярна карта, която ще помогне на изследователите да установят как точно се образуват туморите на гърдата.

Екип учени от Университета на Юта начело с проф. Бенджамин Спайк (вляво) разработи наскоро първата подробна молекулярна карта, която ще помогне на изследователите да установят как точно се образуват туморите на гърдата.

Засилената

физическа активност

не само отдалечава риска от рак и подобрява възстановяването от него, но помага за ред други болести, държи тялото във форма, топи килограмите. Поне 50 изследвания доказват, че упражненията и движението редуцират с 30-40 на сто опасността от рак на гърдата и намаляват смъртността при болните. Не е необходимо да се прекалява – 1 час бързо ходене на ден върши работа. А дори и 30 минути са по-добре от нищо.

“Совите” са

по-уязвими

пред рака на гърдата заради спането до обяд, a при “чучулигите”, които стават рано, рискът е с 40-48% по-нисък, сочи британско изследване от февруари.

Но будуването е също толкова вредно, колкото и прекаляването с дрямката – увеличава опасността с 50-60%. Оптималното време за спане е 6-8 часа.