Болница в Пекин е пионер в използването на технологии за виртуална реалност /VR/, с помощта на които обучава лекари да извършват сърдечни операции.

Изследователи от болница „Fuwai" към Китайската академия за медицински науки са създали 3D модел на сърце с типични изображения от скенер на пациенти със сърдечни заболявания. Те са свързали този 3D модел с дисплей за виртуална реалност и софтуер, разработен от компания от Ханджоу, съобщава bulgarian.cri.cn.

Заедно с дисплея и устройство за контрол на движенията, потребителите могат да получат 360-градусова картина на анатомичната структура на сърцето, както и да взаимодействат с някои виртуални функции.

Миналата година, 18 лекари от болницата са участвали в 10-месечна програма за виртуално обучение. Всички са се съгласили в различни степен, че виртуалната практика е имала положителен ефект.

„Виртуалните изображения изглеждат по-ярки от обикновените на хартия или компютърните", казва 33-годишният участник Джун Джаодзи и добавя, че системата му е позволила да разгледа всички части на органа, да направи „виртуални разрези" и дори да се „движи" около и вътре в сърцето. Традиционното обучение не може да предложи подобна среда.

Други специалисти са на мнение, че системата за виртуална реалност ще помогне на младите доктори да овладеят по-бързо сърдечната хирургия. Понастоящем технологията се използва само за обучение, но учените са убедени, че в бъдеще тя ще помага и на опитни хирурзи при операции.

Болница „Fuwai" е една от водещите в страната, специализираща в областта на сърдечно-съдовите заболявания, като извършва над 10 000 операции годишно.